Meny

– Viser igjen at en avisredaksjon er det fremste terrormålet

Dagen-Magazinets redaktør Vebjørn Selbekk betegner de antatte terrorplanene mot Jyllands-Posten som forferdelige. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DagenMagazinet-redaktør Vebjørn Selbekk mener terrorpågripelsene i Danmark enda en gang viser at Jyllands-Posten er Europas fremste terrormål.

Han betegner de antatte terrorplanene mot Jyllands-Posten, som medførte fem arrestasjoner onsdag, som forferdelige.

Les også: Fem pågrepet for terrorplaner i Danmark

– Danmark og det danske folk betaler en høy pris for forsvaret av ytringsfriheten og vestlige verdier. Det er en forferdelig situasjon at utøvere av det frie ord må frykte for sitt liv, sier Vebjørn Selbekk til NTB.

Han mener saken er enda et tegn på at avisredaksjoner er et yndet terrormål i Europa.

Les også: Dansk politi evakuerer bygning

– Gufs fra framtida

DagenMagazinet-redaktøren fikk selv en rekke trusler da han publiserte Muhammed-karikaturene i januar 2006. Han har onsdag ikke fått noen signaler fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge om at hans egen sikkerhetssituasjon er endret.

– Også i terrorsaken i Norge i sommer og selvmordsaksjonen i Stockholm nylig hadde de involverte skandinaviske statsborgerskap. Dette viser igjen at vi har et innenlands terrorproblem. Vi er ikke lenger det trygge, kalde hjørnet i nord, og denne saken er nok heller et gufs fra framtida enn et gufs fra fortida, sier Selbekk.

Både Selbekk og Dagbladets sjefredaktør, Lars Helle, konstaterer at striden om Muhammed-karikaturene langt ifra er glemt, selv om det har gått fem år.

– Hvis bare en flik at påstandene som har kommet i dag, stemmer, er det en meget alvorlig sak som vi helt uforbeholdent må ta sterkt avstand fra. Dette er en form for kriminalitet som går over alle landegrenser og som ikke ser ut til å avta med tid, sier Helle til NTB.

Les også: Overvåket de mistenkte terroristene i flere måneder

Frykter ikke angrep

Helle frykter imidlertid ikke angrep mot Dagbladet, som var blant de første som publiserte faksimiler av tegningene i januar 2006.

– Det er heldigvis en stor forskjell på situasjonen i Danmark og i Norge når det gjelder meningsutveksling. Vi vil jobbe som vanlig, men vi må være oppmerksomme på tendensene i debatter og kommentarfelter, sier Helle.

Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd sier saken gjør at de tenker gjennom sine sikkerhetstiltak, men vil ikke gjøre noen vurdering på om terrortrusselen mot norske aviser er økende.

– Saken er opprørende, men det er samtidig en lettelse at politiets arbeid fungerer slik at de får avdekket at noe skjer. Jeg stoler på at også PSTs beredskap er på topp her, sier Haugsgjerd til NTB.

Les også: Løkke forferdet over terrorplaner

Ikke overraskende

Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold er ikke overrasket over at Jyllands-Posten igjen er utsatt for en angivelig terrorplan.

– Avisa har blitt et symbol som lokker til seg ekstremister. Jeg tror ikke disse personene er spesielt religiøse, men heller fanatikere og kriminelle. Dette er et større problem enn vestlige politikere har villet innrømme, sier Kokkvold til NTB.

Les også: – Terrorangrepet skulle skje innen 1. januar

Han tror neppe norske aviser bør bekymre seg for terrorangrep, da en rekke aviser både i Europa og Norge har publisert Muhammed-karikaturene uten å få reaksjoner.

– Jeg ser ingen grunn til å trykke dem på nytt igjen med denne saken, men jeg synes saken har medført at norske redaktører for ofte lar være å publisere annen religiøs satire. Og de begrunner det med frykt for terrorister, ikke respekt for religionen. Her trengs det en holdningsendring, generalsekretæren.(©NTB)

Les også: PST: – Ingen forbindelse til Norge

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært