Meny

Fransk modell døde

Før myndighetene grep inn ble plakatene der anorektiske Isabelle Caro var avbildet i en anti-anoreksikampanje pryde bybildet i Roma i 2007. Foto: Andreas Solaro (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente franske modellen Isabelle Caro, som poserte i en kampanje mot anoreksi, er død. Hun ble bare 28 år gammel.

Isabelle Caro fikk i 2007 stor oppmerksomhet på grunn av en annonsekampanje der hun var avbildet uten klær på for å vise hva en sykdom som anoreksi gjør med kroppen til en ung kvinne.

Hadde problemer med luftveiene

Først i dag ble det kjent for offentligheten at den kjente modellen døde allerede 17. november etter å ha tilbrakt to uker på sykehus med en akutt sykdom som førte til at Caro måtte ligge i respirator. Sykdommen skal ha vært relativ sjelden og legene har ikke kunnet stille noen diagnose som forklarer hvorfor hun døde.

Isabelle Caros kjæreste, den sveitsiske sangeren Vincent Bigler, bekrefter i dag hennes bortgang:

- Hun var innlagt i 15 døgn med akutte luftveissymptomer og ble også veldig lett sliten. Men jeg vet likevel ikke årsaken til hennes død, sier Bigler til det sveitsiske nettmagasinet 20 Minutes.

Verdenskjent fotograf

Det var den kontroversielle italienske fotografen Oliviero Toscani, verdenskjent for sine Benetton-portretter, som tok de omstridte bildene av Isabelle Caro i forbindelse med en annonsekampanje for moteuken i Milano i 2007. En klesbutikk i motebyen ville sette søkelyset på anoreksi, og fikk modellen Isabelle Caro som selv slet med sykdommen på dette tidspunktet, til å stille opp.

På tidspunktet da hun ble fotografert av den berømte fotografen veide hun bare 32 kilo, til tross for sin høyde på 1,65 meter.

I 2007 fortalte Isabelle Caro at det var hun selv som bestemte seg for å stille opp og posere naken for Toscanis kampanje «Nei til anoreksi» for å advare unge kvinner mot farene ved å være for tynn.

Ville få frem et budskap

- Jeg mente at dette kunne være en mulighet for å bruke min lidelse til å få frem et budskap, og til slutt sette et bilde på hva tynnhet representerer og hvilke farer det kan føre til – som er døden, sa hun den gangen.

Bildeserien skapte oppstyr og debatt i moteindustrien. Plakatene ble blant annet forbudt å henge opp av italienske myndigheter, mens i Frankrike ba myndighetene motebransjen om å ikke bruke bildene.

Caro led av anoreksi fra hun var 13 år gammel, og i 2006 falt hun i koma da vekten hennes falt til 25 kilo. Hun kjempet mot spiseforstyrrelser gjennom mer enn halve livet, men i begynnelsen av 2010 kunngjorde hun overfor 20 Minutes at vekten hennes hadde økt til 42 kilo, og at hun var på riktig vei.

Populært