Tollere ønsker å ta fyllekjørere

Norske tollere ønsker utvidet myndighet og vil hjelpe politiet med å stanse sjåfører med promille i blodet fra å komme inn i landet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Norske tollere ønsker utvidet myndighet og vil hjelpe politiet med å stanse sjåfører med promille i blodet fra å komme inn i landet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Norske tollere ønsker å få myndighet til å gjennomføre promillekontroller på grensen og ved ferjeanløp fra utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund frykter blant annet trailersjåfører som sitter i barene på ferjene natten før de kjører i land. Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund frykter blant annet trailersjåfører som sitter i barene på ferjene natten før de kjører i land.

- Vi vet jo at enkelte trailersjåfører sitter i barene på ferjene om kvelden. Morgenen etter setter de seg inn i de reneste dødsmaskinene og kjører i land. Vi ønsker å kunne stanse dem. Det er en vinn-vinnsituasjon for samfunnet, sier leder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund til ABC Nyheter.

Åpen sørlandskyst

I et brev til ledelsen i Tolldirektoratet hevder forbundet også at sørlandskysten nærmest ligger åpen for smuglere med lystbåter og at kontrollen med kommersiell skipstrafikk er dårlig.

Tollerne peker også på at forurensningskriminalitet med smugling av farlig avfall som dumpes i u-land og transport av farlige og skadelige varer i kjøretøy og på fartøy, er et forsømt kontrollområde.

Disse kontrollområdene er ressurskrevende. Å gi tollerne hjemler for å drive med promillekontroll er nærmest gratis og kan starte umiddelbart. I dag må de nøye seg med å ringe politiet dersom de har mistanke om at en bilfører er beruset.

- I Oslogryta går det stort sett greit, men i mer grisgrendte strøk kan det være vanskelig å få tak i politi i tide, sier Støtvig.

Svenske tollere tok flere enn politiet

Svenske tollere fikk myndighet til å drive promillekontroll etter at en polsk trailersjåfør kjørte ned og drepte to barn. Ifølge Støtvig hadde de svenske tollerne første halvår i år flere pågripelser av promillemistenkte sjåfører enn politiet.

Tollerne mener også at de kan hindre dårlig skodde utenlandske vogntog i å komme inn i Norge dersom de får hjemmel til det.

Støtvig understreker at de ikke ønsker å drive oppsøkende virksomhet, men få anledning til å drive med kontroller der de er.

Tollerforbundets forslag er innspill til satsingforslag for 2012-budsjettet.

Personvernpolicy