Meny

Ber Norge reagere på henrettelser i Iran

Iran har som mange fryktet på forhånd gjennomført en lang rekke henrettelser av både profilerte og mindre kjente fanger i julen. (Illustrasjonsfoto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran har som mange fryktet på forhånd gjennomført en lang rekke henrettelser av både profilerte og mindre kjente fanger i julen. Eksiliranere ber Norge om å reagere.

Tirsdag morgen ble både Ali Saremi, som beskrives som en aktivist som har vært i fengsel flere ganger for sin politiske aktivitet, og Ali Akbar Siadat, en iraner som er dømt for å ha spionert for Israel, henrettet ved henging.

Menneskerettighetsnettverket Iran Human Rights’ norske talsperson Mahmood Amiry-Moghaddam sier til NTB at det ser ut til at myndighetene i Iran gjør som organisasjonen har fryktet:

– De benytter julen til å kvitte seg med mange politiske fanger som de vet ellers ville skapt store overskrifter.

Les også: Fire personer ble hengt 2. juledag

Les også: Kvinne henrettet for drap i Iran

Amiry-Moghaddam ber nå norske myndigheter om å reagere på det som skjer i Iran.

Ali Saremi (63) ble blant annet dømt for å ha vært medlem i motstandsgruppen Folkets mujahedin (PMOI), en militant gruppe som jobber for å styrte det nåværende regimet i den islamske republikken. Frankrikes leder for PMOI fordømte tirsdag henrettelsen av Saremi.

Siden mandag før julaften har minst 18 personer blitt henrettet i Iran. Henrettelsen av dødsdømte Habibollah Latifi, en 29 år gammel kurdisk studentaktivist, ble utsatt i julehelgen.

– Selv om Latifis henrettelse er utsatt, så kan hengingen bli gjennomført når som helst, sier Amiry-Moghaddam til NTB. Ifølge han er også flere av Latifis slektninger arrestert sammen rundt 20 kurdiske aktivister i byen Sanandaj fordi de protesterte mot den forestående henrettelsen av Latifi. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært