Liu Xiaobo fylte 55 i fengsel

Fredsprisvinner Liu Xiaobo ble tirsdag gratulert med 55-årsdagen av kinesiske menneskerettighetsforkjempere som håper han blir satt fri fra fengsel. Her fra nobelseremonien i Oslo 8. desember. Foto: REUTERS / Heiko Junge / Scanpix
Fredsprisvinner Liu Xiaobo ble tirsdag gratulert med 55-årsdagen av kinesiske menneskerettighetsforkjempere som håper han blir satt fri fra fengsel. Her fra nobelseremonien i Oslo 8. desember. Foto: REUTERS / Heiko Junge / Scanpix

Kinesiske menneskerettighetsforkjempere markerte tirsdag fødselsdagen til fredsprisvinner Liu Xiaobo, som er forhindret fra å feire i frihet for tredje år på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kinesiske aktivistnettverket Chinese Human Rights Defenders (CHRD) i Hongkong sendte sine hilsener til Liu, som sitter fengslet nordøst i Kina.

Gruppen benyttet anledningen til å «gratulere Liu Xiaobo og til nok en gang å be om at han betingelsesløst og umiddelbart blir satt fri» av kinesiske myndigheter.

Les også: - Liu, du er her

Les også: Bildet av en tom stol går verden rundt

Bekymret for kona

Lius kone Liu Xia ble satt i husarrest i Beijing kort tid etter at det ble kjent at Liu ble tildelt Nobels fredspris for 2010. Nyhetsbyrået AFP klarte ikke å få kontakt med henne tirsdag.

Liu Xias advokat Shang Baojun sier til AFP at heller ikke han klarte å få kontakt med henne.

– Jeg kontaktet familien hennes forrige uke. Hun er fortsatt i leiligheten sin i Beijing, og hun har det bra, men det er ikke noe nytt, sier advokat Shang til AFP.

Ifølge CHRD er hennes telefon og internettilgang fortsatt avsperret, og gruppen gjentok også kravet at myndighetene opphever sanksjonene mot henne.

– Vi er bekymret for at Liu Xia kan bli holdt i husarrest i lang tid. Det finnes ingen rettslig begrunnelse for tiltakene som er satt i verk mot henne, og vi ber om at forfølgelsen av henne opphører, sa CHRD-aktivistene.

– Rettsstat

– Kina er en rettsstat, sa talskvinne for Kinas utenriksdepartement, Jiang Yu, da hun tirsdag ble bedt om å kommentere kravet om at Liu løslates.

– Kompetente myndigheter arbeider i samsvar med loven. Kinas juridiske myndigheter vil trygge Kinas juridiske suverenitet, tilføyde hun.

Både Amnesty International og den Paris-baserte gruppen Reportere uten grenser (RSF) fordømmer Kinas behandling av Liu som en kriminell og støtter kravet om at Liu må løslates.

Les også: Kinesiske medier fortsetter hardkjøret mot Norge

Tredje år

CHRD påpeker at dette er tredje året på rad at Liu forhindres fra å feire sin fødselsdag. I fjor satt han fengslet i Beijing etter å ha blitt dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet Charter 08, et manifest for menneskerettigheter og demokrati i Kina.

Året før var han under streng politiovervåking utenfor den kinesiske hovedstaden, ifølge aktivistene.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner har meldt at Lius familie har mistet retten til å besøke fredsprisvinneren i fengselet. Dette til tross for at kinesisk lov gir rett til ett månedlig besøk. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy