Eksplosiver funnet ved gresk ambassade i Roma

Få dager etter at den sveitsiske og den chilenske ambassaden i Roma ble rammet av brevbomber, gikk alarmen igjen i den italienske hovedstaden. (Foto:Scanpix)
Få dager etter at den sveitsiske og den chilenske ambassaden i Roma ble rammet av brevbomber, gikk alarmen igjen i den italienske hovedstaden. (Foto:Scanpix)

En pakke med eksplosiver ble mandag funnet utenfor den greske ambassaden i Roma. Pakken ligner på de to som rammet andre ambassader i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alarmen gikk samtidig ved Danmarks, Sveriges, Monacos og Venezuelas ambassader, men alle viste seg å være ufarlige.

Pakken ankom den greske ambassaden fredag, men på grunn av julehelgen, ble den ikke åpnet, opplyser den greske ambassadøren Mikhalis Cambanis til avisen La Republica. Politiet kom raskt til stede og fikk uskadeliggjort sprengstoffet.

Sveitser skadd

Politiet i den italienske hovedstaden er i høy beredskap ettersom det lille julaften eksploderte pakkebomber både ved den sveitsiske og chilenske ambassaden. To personer ble såret da bombene gikk av. En ansatt ved den sveitsiske ambassaden fikk alvorlige skader på hendene, mens en chilensk ambassadeansatt bare ble lettere såret.

En italiensk anarkistgruppe, Federazione Anarchica Informale (FAI), sier den sto bak angrepene. Kunngjøringen var undertegnet «Lambros Foundas-cellen», en referanse til en gresk anarkist som ble drept av politiet i mars 2010.

Bombene førte til skjerpede sikkerhetstiltak i Roma, og også den norske ambassaden har skjerpet sine rutiner.

Tidligere i uka ble det også funnet en mistenkelig eske på en metrovogn. Esken inneholdt både kabler, batterier og antenner, men den hadde ingen utløser.

Trettitalls angrep

FAI har de siste årene tatt på seg ansvaret for et trettitalls mindre angrep. Flesteparten har vært rettet mot politi og fengselsvesenet. Første gang gruppa markerte seg, var i 2003 da den plasserte eksplosiver i en søppelboks utenfor huset til daværende sjef for EU-kommisjonen, Romano Prodi, i Bologna.

Inntil forrige uke har ingen blitt skadd av de små bombene.

For få uker siden opplevde flere ambassader i Aten en lignende aksjon.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy