Meny

- Usynlighetskappe kan skjule stål

USYNLIG: Forskere har laget en kappe som kan skjule objekter av stål. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har laget en usynlighetskappe som kan gjemme centimeter store objekter.

To forskergrupper har, uavhengig av hverandre, klart å lage en usynlighetskappe av kalsittkrystaller, som kan skjule forholdsvis store gjenstander, melder Forskning.no.

Usynlighetskappen virker ved at den bøyer lysstråler på en slik måte at det for øyet som ser, virker som lyset bare blir reflektert av overflaten under objektet, ifølge Nature News.

For å bygge opp kappen har de brukt et materiale som bøyer de inngående og utgående lysstrålene forskjellig etter dimensjonene til gjenstanden.

Ifølge Baile Zhang, leder av den ene forskergruppen, er kalsitt er ideelt til denne oppgaven fordi de optiske egenskaper er avhengige av plasseringen av krystallene.

Dermed kan man manipulere krystallene slik at man oppnår ønsket brytning.

Zhang og hans kolleger ved Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART) Center har klart å skjule en 38 millimeter lang og 2 millimeter høy stålbit i rødt, grønt og blått lys. Men kappen virket kun under vann.

Det andre forskerteamet, bestående av fysikere fra University of Birmingham i Storbritannia, har laget en kappe som også kan fungere i luft.

Lederen av denne gruppen er for øvrig John Pendry, som i 2006, som en av de første i verden, proklamerte at det ville være mulig å bygge en slik kappe.

Mens usynlighetskappene som har blitt laget i tidligere forsøk har vært svært kostbare og bare virket på mikroskala, koster de nye kalsittkappene, som også skjuler større objekter, bare omkring 1000 dollar å lage.

I 2008 uttalte en britisk forsker at man ikke er langt unna å klare å lage usynlighetskapper som kan skjule mennesker, slik som dem man leser om for eksempel i Harry Potter-bøkene.

Les saken: - Kan lage usynlighetskappe

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært