Koker på Gazastripen

Gravfølge sør i Gaza etter at to palestinske militante ble drept av israelske soldater  i dag søndag. Foto: Scanpix
Gravfølge sør i Gaza etter at to palestinske militante ble drept av israelske soldater i dag søndag. Foto: Scanpix

To år etter Israels teppebombing er situasjonen igjen spent på Gazastripen. Den siste uka har tallet på palestinske rakettangrep og israelske gjengjeldelsesaksjoner økt betydelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmer av Al-Qassam-brigadene, Hamas' væpnede fløy, holdt 1. juledag en sjelden pressekonferanse i Gaza by, der de advarte Israel mot å gå til ny krig mot den palestinske enklaven. Foto: REUTERS / Mohammed Salem / SCANPIXMedlemmer av Al-Qassam-brigadene, Hamas' væpnede fløy, holdt 1. juledag en sjelden pressekonferanse i Gaza by, der de advarte Israel mot å gå til ny krig mot den palestinske enklaven. Foto: REUTERS / Mohammed Salem / SCANPIX

Søndag ble to medlemmer av den palestinske gruppa Islamsk hellig krig skutt og drept av israelske styrker etter at de hadde detonert en sprengladning på grensen mellom Israel og Gazastripen, opplyser tjenestemenn.

Sammenstøtet skjedde øst for byen Khan Yunis sør på Gazastripen.

Les også: Krever sanksjoner mot Israel

Israel gjennomførte også fly- og helikopterangrep mot flere mål på Gazastripen søndag morgen, deriblant Khan Younis. Angrepene var en reaksjon på at hjemmelagede raketter er skutt mot Israel.

Nye raketter

Flere voldelige episoder den siste tiden truer med å velte avtalen om våpenstillstand som har hersket i området siden den blodige offensiven i 2008. Rundt 1.400 palestinere ble drept, flere hundre av dem barn, i løpet av de tre ukene bombingen varte.

Etterpå erklærte begge parter våpenhvile, men den siste uka har militante palestinere igjen skutt et 30-tall hjemmegjorte raketter mot Israel. En 15-årig jente skal ha blitt lettere skadd i et av angrepene.

Israel har slått tilbake med en rekke angrep fra lufta mot Hamas-mål. Julaften ble tre personer såret da israelske kampfly angrep smuglertunnelene sør på Gazastripen og en treningsleir for Qassam-brigadene, Hamas-bevegelsens væpnede gren. Torsdag ble en 22-åring drept og tre andre ungdommer ble såret, blant dem en 14-åring som ble truffet i hodet, da israelske soldater åpnet ild mot en gruppe palestinere.

De nye angrepene har ført til en rekke spekulasjoner om at Israel forbereder en ny invasjon, men så langt er det ingen konkrete tegn på at det eksisterer slike planer.

Advarer

Men dersom Israel skulle gå med slike planer, må de passe seg, sier en talsmann for Hamas’ væpnede fløy, al-Qassam-brigadene.

– Vi er villige til å opprettholde våpenhvilen, men vi vil svare sterkt på israelske angrep. Vi er rede til en ny krig, sa talsmannen, som kaller seg Abu Obeideh, på en sjelden pressekonferanse lørdag, der fire medlemmer av brigaden stilte med masker foran ansiktene.

– Våre våpen er få sammenlignet med Israel, men vi har noe som vil bekymre okkupantene, truet han.

Ifølge Israels militære ble en av stridsvognene som patruljerer grensa til Gazastripen denne uka truffet av en russiskprodusert Kornet anti-stridsvognrakett. Det er første gang det er påvist bruk av slike våpen blant palestinerne. (©NTB)

Personvernpolicy