Tolv terrormistenkte pågrepet i Nederland

Nederlandsk politi pågrep julaften tolv personer med somalisk bakgrunn i Rotterdam, mistenkt for å ha planlagt terror. En butikk og fire hus ble gjennomsøkt i samordnede aksjoner i byen Rotterdam.
Nederlandsk politi pågrep julaften tolv personer med somalisk bakgrunn i Rotterdam, mistenkt for å ha planlagt terror. En butikk og fire hus ble gjennomsøkt i samordnede aksjoner i byen Rotterdam.

Nederlandsk politi pågrep julaften tolv personer med somalisk bakgrunn i Rotterdam, mistenkt for å ha planlagt terror. En dansk-somalier er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mennene er mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep i nær framtid. De tolv er menn i alderen 19 til 48 år, ifølge påtalemyndigheten i Nederland.

Pågripelsene ble gjort julaften etter et tips fra nederlandsk etterretningstjeneste. Det ble ikke opplyst om når og hvor terrorangrepene skulle finne sted.

Dansk-somalier

Det danske utenriksdepartementet bekreftet lørdag at en av mennene har «danske reisedokumenter».

Til Berlingske Tidende sier det danske utenriksdepartementet at dansk-somalieren «kan ha operert med flere identiteter». Mannen skal i likhet med de andre elleve pågrepne ha blitt arrestert i eller omkring Rotterdam.

Ifølge nederlandske medier sier broren til en av de pågrepne at dansk-somalieren var på ferie i Nederland da han ble arrestert.

Bosatt i Danmark

Seks av de arresterte bor i Rotterdam, mens fem av dem bor på ukjente adresser. Flere av de mistenkte har nederlandsk statsborgerskap.

En butikk og fire hus ble gjennomsøkt i samordnede aksjoner i byen. Også to motellrom i byen Gilze-Rijen sør i landet er blitt ransaket, men det er ikke funnet noen våpen eller eksplosiver.

– Mennene blir nå avhørt, sier Wim de Bruin, talsperson for påtalemyndigheten.

– Innen tre dager skal en dommer avgjøre hvorvidt de kan bli holdt i varetekt, forklarer han videre.

De Bruin sier at det ikke ser ut til at det vil bli flere pågripelser i saken.

De mistenktes advokater får ikke lov til å uttale seg om saken til media før de har fått nærmere beskjed om noe annet.

Ikke forhøyet trusselnivå

Landets terrornivå som lenge har vært gradert til to av fire, er ikke oppgradert. Pågripelsene har avverget en akutt trussel, opplyser myndighetenes antiterrorgruppe.

Islamistiske ekstremister har oppfordret til voldsaksjoner i Nederland de siste månedene som et svar på antiislamske uttalelser fra den høyreradikale nederlandske politikeren Geert Wilders.

Politikeren satte sinnene i kok hos muslimer verden over da han sammenlignet Koranen med Adolf Hitlers bok «Mein Kampf» og beskrev islam som en «fascistisk ideologi». I tillegg kalte Wilders profeten Muhammed for en «barbar, massemorder og pedofil». (©NTB)

Personvernpolicy