Meny

Tre presidenter til Elfenbenskysten

Benins president Thomas Boni Yayi reiser til Elfenbenskysten for å snakke med Laurent Gbagbo, som hevder at han vant presidentvalget i landet i november. Foto: Francois Lenoir (Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentene i Benin, Sierra Leone og Kapp Verde reiser til Elfenbenskysten tirsdag for å presse Laurent Gbagbo til å gi ifra seg makten.

Det er den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS som melder at de tre presidentene forbereder seg på å reise.

– President Boni Yayi skal reise sammen med sine likemenn fra Sierra Leone og Kapp Verde til Abidjan med ECOWAS’ beskjed til president Laurent Gbagbo, sier Jean Marie Ehouzou, Benins utenriksminister.

Truer med maktbruk

Situasjonen i Elfenbenskysten er svært spent på grunn av konflikten mellom Alassane Ouattara og president Laurent Gbagbo. Begge hevder at de vant presidentvalget i slutten av november, men både FN og vestlige land anerkjenner Ouattara som den seirende part i valget.

Fredag advarte ledere fra de 15 medlemslandene i ECOWAS om at de vil bruke makt dersom Gbagbo ikke trekker seg.

Den sittende presidentens regime mener at trusselen er uakseptabel.

– Folket i Elfenbenskysten kommer til å mobilisere seg. Dette styrker patriotismen og vår tro på ivoriansk nasjonalisme, sier Ahoua Don Mello, talsperson for Gbagbos regjering.

– Vi er alltid åpne for dialog, men Elfenbenskystens lover og regler skal respekteres, legger han til.

Gbagbos talsperson sier at han overhodet ikke tror at det vil bryte ut kamper mellom de vestafrikanske landene. Særlig, legger han til, er dette fordi det jobber millioner av vestafrikanske immigranter i Elfenbenskysten.

14.000 flyktninger

FNs høykommissær for flyktninger har registrert at totalt 14.000 ivorianere har flyktet til nabolandet Liberia på grunn av ustabiliteten som oppsto etter presidentvalget.

Ifølge FN skal over 170 mennesker ha blitt drept i landet den siste uka. (©NTB)

Les flere nyheter her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært