Åtte måneder for ”Røde Tarzan”

Den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik (t.h.) innrømte våpenbesittelsen han er tiltalt for. Torsdag ble han dømt til 8 måneders fengsel. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik (t.h.) innrømte våpenbesittelsen han er tiltalt for. Torsdag ble han dømt til 8 måneders fengsel. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Den russiske nynazisten Viacheslav Datsik – kjent som ”Røde Tarzan” - fikk dom som ønsket: Han ble i dag dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fengsel i Norge kan ikke sammenlignes med fengsel i Russland, uttalte 30-åringen da saken mot han ble avsluttet i Oslo tingrett i går.

Han hadde da sagt seg skyldig i brudd på våpenloven.

Datsik var siktet for innehav av seks skytevåpen som ble beslaglagt etter at han i september i år oppsøkte Politiets Utlendingsenhet i Oslo med en tønnerevolver med fem skudd i tønna.

Ved ransaking i lokalene til Metal Tattoo hvor Datsik hade tilhold, fant politiet ytterligere fem skytevåpen – ei hagle, en pistol og tre revolvere. Et av våpnene skal han ha tatt fra en russisk politimann.

Les også: Russisk nynazist vil gifte seg i norsk fengsel

Datsik har hevdet at han som frontfigur i det forbudte nynazistiske partiet Slavisk Forbund måtte ha våpen for å beskytte seg, og at han derfor tok våpnene med til Norge.

Oslo tingrett uttaler i dommen at de ikke har behov for å gå inn på hva Datsik forklarer om forholdene i Russland, all den tid det er norsk våpenlov han har forbrutt seg mot.

Søkte asyl

I retten har Datsik hevdet at han hadde inngått en avtale med det russiske sikkerhetspolitiet FSB om å likvidere den tsjetsjenske eksilstatsministeren Akhmed Zakajev.

For dette skulle han angivelig gå fri og en venn skulle slippe livstidsfengsel.

I Norge ble han fortalt at det var en lov som forbød landet å utlevere personer som risikerer tortur i hjemlandet. Han bestemte seg derfor for å søke asyl i stedet, og tok med seg våpenet til utlendingsenheten da han meldte seg.

Retten mener at de angivelige planene om å ta livet av Zakajev ikke er tilstrekkelig underbygget til å tillegges vekt ved straffeutmålingen.

Personvernpolicy