Meny

Tette neser i øst og sør

Som regel kommer influensatoppen i løpet av januar-mars. Da kan det lønne seg å være forberedt. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snørring og hosting florerer, men jula blir stort sett influensafri over hele landet. Vi er gjennomgående godt vaksinert mot svineinfluensa.

Stadig flere rammes av influensalignende sykdom, men noe influensautbrudd er det foreløpig ikke snakk om, melder Folkehelseinstituttet.

Sør- og Østlandet er mest tett i nesen for tiden.

Tidlig i sesongen

Folkehelseinstitutter er usikker på når hovedutbruddet for årets influensa vil komme.

– Slik vi vurderer situasjonen nå, er det nok liten sannsynlighet for at vi får et hovedutbrudd i jule- og nyttårshelgen. Skoler og arbeidsplasser er stengt, noe som kan virke dempende på spredningen av influensavirus. Det er fortsatt tidlig i influensasesongen og som regel kommer influensatoppen i løpet av januar-mars, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

- Ta vaksine

Siden 2,2 millioner tok pandemivaksinen i fjor og i tillegg mange andre ble syke, har svært mange i år god beskyttelse mot å bli smittet med svineinfluensa.

– Vi håper den utbredte immuniteten i befolkningen gjør at vi kanskje slipper en ny stor bølge av svineinfluensa i vinter, sier Aavitsland.

– Vi anbefaler uansett personer i risikogruppene å ta sesonginfluensavaksinen i år. Vaksinen dekker de sirkulerende virustypene, inkludert svineinfluensaviruset og influensa B. Det er ikke for sent å ta vaksinen. Ta kontakt med fastlegen eller kommunehelsetjenesten, sier han, og minner også om at god hoste- og håndhygiene kan bidra til mindre smittespredning.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært