– Dumaen kan godkjenne START-avtalen julaften

Russiske folkevalgte vil kunne godkjenne START-avtalen om atomnedrustning julaften, tror presidenten i Dumaen. (Foto: Scanpix).
Russiske folkevalgte vil kunne godkjenne START-avtalen om atomnedrustning julaften, tror presidenten i Dumaen. (Foto: Scanpix).

Russiske folkevalgte vil kunne godkjenne START-avtalen om atomnedrustning julaften, tror presidenten i Dumaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA har Senatet allerede godkjent avtalen, og russiske folkevalgte er innstilte på å gjøre det samme. En forutsetning er at vedtaket i Senatet ikke innebærer endringer i avtaleteksten, sier Statsdumaens president Boris Gryzlov, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Dumaen er annetkammeret i Russlands nasjonalforsamling. Også førstekammeret, Føderasjonsrådet, er nødt til å godkjenne START-avtalen før den kan tre i kraft.

Les også: START-avtalen klar til ratifisering i USA

30 prosent færre

Avtalen innebærer at USA og Russland skal begrense antall atomstridshoder til 1.550 hver, en reduksjon på om lag 30 prosent fra dagens nivå.

Presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev undertegnet avtalen i vår, men først onsdag denne uken ble den godkjent av Senatet i USA. Årsaken var skepsis til START-avtalen blant Republikanerne.

Tilfreds Medvedev

President Dmitrij Medvedev hilste vedtaket i Senatet velkommen «med tilfredshet», uttalte Medvedevs talskvinne Natalja Timakova. President Medvedev håper Statsdumaen og Føderasjonsrådet er klare til å ta opp spørsmålet og ratifisere dokumentet

De to russiske forsamlingene er dominert av Kreml-vennlige krefter, og få tviler på at de vil gjøre som Kreml ønsker. Hovedspørsmålet er hvor mye tid de trenger.

Gryzlov sier de folkevalgte trenger å granske avtalen Senatet har ratifisert for å se om den avviker fra den opprinnelige avtalen.

– Hvis betingelsene ikke berører grunnteksten i avtalen, kan vi vedta den i morgen, tilføyde han.

Senatet vedtok anbefalinger som ikke er bindene til presidenten, blant annet om utplassering av et rakettskjold, modernisering av atomvåpnene og nye samtaler med Russland om reduksjon av taktiske atomvåpen.

Konstantin Kosatsjev, leder for Statsdumaens utenrikskomité, sier det kan hende at forsamlingen vil komme med tilleggsforslag, noe som vil kreve mer tid.

Senatet godkjente

Senatet i Washington godkjente START-avtalen onsdag kveld. En avstemning sikret det nødvendige to tredels flertallet. Avtalen ble vedtatt med 71 stemmer for og 26 mot.

Det betyr at president Barack Obama før avstemningen klarte å overtale flere republikanske senatorer til å stemme med Demokratene for avtalen. Nå gjenstår det bare for Obama å undertegne avtalen, og at den russiske nasjonalforsamlingen også godkjenner den.

Positive reaksjoner

Ratifiseringen er en seier for Obama, som har forsøkt å hindre spredning av atomvåpen og forbedre USAs forhold til Russland.

Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov hilste ratifiseringen velkommen, men understreker at myndighetene i Moskva trenger tid til å studere de amerikanske dokumentene før de vil gjøre det samme.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ser på Senatets ratifisering som et viktig steg framover.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sluttet seg også raskt til gratulantene.

– Jeg håper at det også vil bli tatt andre steg i retning av nedrustning, sa Merkel.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle understreker at ballen nå ligger hos Russland.

– Vi stoler på at Russland også vil ratifisere avtalen raskt nå, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy