Dronningen: Tankevekkende at Fattighuset finnes

- Det er tankevekkende at det er behov for Fattighuset i 2010. Men det er flott at det finnes og at noen gjør noe med fattigdommen, mener dronning Sonja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag gjennomførte hun et timelangt besøk på Fattighuset på Grønland i Oslo, som en avslutning på Det Europeiske Fattigdomsåret 2010. Under besøket ble dronningen orientert om den 16 år gamle frivillige institusjonen, der hun møtte både frivillige hjelpere og også delte ut gaver til brukere.

– Fantastisk inspirerende for oss som driver med dette. Og best av alt – besøket kom i stand etter dronningens eget ønske, sier Erling Westenvik, styremedlem og talsmann for Fattighuset, til NTB.

Tradisjon

Det er blitt en tradisjon at dronning Sonja besøker en organisasjon eller institusjon tett oppunder jul. I mange år var det ingen som visste om disse besøkene, som dronningen ønsket skulle være private møter med mennesker med store utfordringer. Nå lar det seg vanskelig gjøre å holde det hemmelig.

– Disse private besøkene har gjort sterkt inntrykk på meg og understreker hvor viktig det er at vi har omsorg for hverandre, sa dronningen i et intervju på 90-tallet.

Dette engasjementet har ikke svekket seg, snarere tvert imot.

Spesielt har dronningen vært opptatt av frivilligheten, som sågar ble hyllet i kongens nyttårstale sist år. Det ga seg praktisk uttrykk så sent som tirsdag denne uken. Da besøkte paret Frivilligsentralen i Drøbak.

Tankevekkende behov

– Det er tankevekkende. Absolutt. Men det er flott det finnes, og at noen forsøker å gjøre noe med det, sa hun til et stort presseoppbud etter onsdagens besøk.

Dronningen tok selv initiativet til dette besøket. Hvorfor?

– Ja, det vet jeg ikke riktig. Kanskje fordi jeg har lest en del i avisen om akkurat dette, og syns det er fint. Og dessuten er det jo Det Europeiske Fattigdomsåret i år. Jeg har vært på en konferanse om utfordringer i livet, og enkelte har jo større utfordringer enn andre. Og da syns jeg det var fint å kunne vite litt mer om det.

– Hvordan opplevde dronningen å dele ut gaver her i dag?

– Veldig, veldig hyggelig, sa dronningen, som overrasket med en stor kurv muffins fra Slottets eget kjøkken.

500 i kø

Dronningen har et stort hjerte og et stort sosialt engasjement, sier Erling Westenvik.

Sammen med 30-40 andre frivillige sørger han for at et halvt tusen mennesker får utlevert mat for en uke. Varene er gaver fra private og næringslivet.

– På det meste består køen av 500 mennesker. Den går langt ut på gata. Og ja, det er tankevekkende at det fortsatt er behov for Fattighuset. Men det er det. Og det bør politikerne ta innover seg, sier Westenvik. (©NTB)

Personvernpolicy