Frykter knebling av kritiske journalister

Den ungarske statsministeren Viktor Òrbans nye medielov vekker bekymring fra flere hold. Dette har blant annet ført til sterke protester fra studenter i landet. (Foto: Scanpix)
Den ungarske statsministeren Viktor Òrbans nye medielov vekker bekymring fra flere hold. Dette har blant annet ført til sterke protester fra studenter i landet. (Foto: Scanpix)

Den ungarske regjeringen har opprettet en ny lov som begrenser medienes ytringsfrihet. De får nå sterk kritikk fra flere hold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye ungarske medieloven gir den ungarske regjeringen rett til å bøtelegge journalister som dekker saker på en måte som myndighetene anser som politisk «ubalansert».

Loven skal forvaltes av en nyansatt «medieregulator» som skal overvåke og straffe medier som ikke opptrer i tråd med lovens retningslinjer.

Journalistikk under kontroll

Det er den ungarske statsministeren Viktor Orbàn som skal ansette den nye medieregulatoren.

Loven åpner også for inspeksjon av mediene og for å tvinge journalister til å avsløre kildene sine.

Denne loven møter nå sterk kritikk fra flere hold.

Motstanderne av loven frykter at den skal bli brukt til å kneble opposisjonelle og kritiske stemmer i media. De peker også på at retningslinjene som journalistene skal følge er svært vage.

Den tyske regjeringen fordømmer

I dag går den tyske statsministeren Angela Merkel ut og fordømmer den nye loven, skriver Spiegel Online.

Hun advarer Ungarn mot å gå i mot EU sine normer og mot å bryte demokratiske prinsipper.

Merkel sier også at den tyske regjeringen vil være svært oppmerksomme på hvordan Ungarn håndhever sin nye lov i tiden fremover.

Oppretter nytt organ

I sammenheng med lovverket skal det opprettes et nytt offentlig organ, som skal bøtelegge media for «ubalansert dekning» og stoff som er «fornærmende mot menneskelig verdighet og moral».

Loven trer i kraft den første januar neste år.

På nøyaktig samme dag tar Ungarn over presidentskapet i EU.

- Uhørt i et europeisk demokrati

Også organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSCE er kritiske til den nye loven. De frykter at den vil true pressefrihet og redaksjonell uavhengighet i landet.

- En slik maktkonsentrasjon og reguleringsmakt hos myndighetene har aldri tidligere eksistert i et europeisk demokrati, sier talskvinne for pressefrihet i OSCE Dunja Mijatovic til Wall Street Journal.

- Uten klart definerte retningslinjer er det umulig for journalister å vite når de bryter loven, uttaler Mijatovic til Spiegel Online.

Personvernpolicy