Meny

Bergens-forskning:

- EU-språket ekskluderer

Elitenes språk: Byråkratene i Brussel har utviklet et språk som begrenser folkelig innflytelse, mener Bergens-forskere. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byråkratene i Brussel har skapt et språk som gjør det vanskelig for folkelige organisasjoner å følge med og påvirke.

EU-forskning ledet fra Bergen:

* Eurosphere er et omfattende forskningsprosjekt ledet og koordinert av førsteamanuensis Hakan Gurcan Sicakkan ved Institutt for sammenliknende politikk, UiB.

* Forskerne undersøker om det finnes felles europeiske offentlig sfærer, og om de bidrar til demokratisering i EU, eller tvert om er til hinder for demokratisering.

* Deler av prosjektet er basert på intervju av 800 utvalgte personer i 16 europeiske land, organisert i databasen Eurosphere knowledgebase. Disse er ledere av medieorganisasjoner, politiske parti, tenketanker, frivillige organisasjoner, lobbyer, europeiske- og nasjonale nettverk.

* Andre deler studerer spørreundersøkelser av individer gjennomført av byråer eller offentlige institusjoner, og data om institusjoner og organisasjoner som deltar i det offentlige rom på nasjonalt- og europeisk nivå.

* En tredje del er en kvantitativ og kvalitativ undersøkelse av ca 20.000 nyhetsinnslag fra ca 80 tv-stasjoner og avisredaksjoner.

* I alt deltar ca 130 forskere i Eurosphere. Prosjektet har 17 partnere fra 16 land. Fra Norge er både UiB og Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) med.

Kilde: På høyden.

Mange organisasjoner som ønsker å påvirke EU, har ikke råd til å utdanne medlemmer i språket EU-byråkratene bruker. Dermed mister de mulighet til innflytelse.

- EU-språket er så krevende at nasjonale organisasjoner blir ekskludert fra å nå fram til makten i Brussel.

Det sier førsteamanuensis Hakan G. Sicakkan ved Universitetet i Bergen (UiB) til UiBs nettavis På høyden.

- Elitene dominerer

Fra Institutt for sammenliknende politikk ved UiB leder Sicakkan et stort europeisk forskningsprosjekt, Eurosphere, som forsøker å kartlegge hvorvidt det finnes en felles europeisk offentlig sfære.

Prosjektet undersøker også hvem som deltar i ordskiftet i EU.

Foreløpige resultater viser at det er elitene i samfunnslivet som dominerer.

– Mange grupperinger blir fanget på det nasjonale nivået, og greier ikke å nå opp til beslutningstakerne på EU-nivå, sier Sicakkan.

Advarer om rolleskifte

Noen lobby- og transeuropeiske organisasjoner har likevel ressurser til å komme nær makten.

Men forskerne mener tilpassingen nettverkene gjør for å nærme seg EU-makten, kan få en bitter bismak.

– Når nettverkene lærer språket EU-byråkratene snakker, kan det etter hvert gi dem en annen rolle, sier Sicakkan og legger til:

- De går fra å være pådrivere oppover i systemet, til å bli budbringere fra EU og ned til organisasjonene. Vi mener å se at de ikke nødvendigvis er klar over konsekvensen av det de gjør.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært