Meny

Skjerpet straff for lommemannen

Straffen i lommemannsaken er blitt skerpet. (Foto: Tegning: Pablo Castro / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett har skjerpet straffen for den tiltalte i lommemannsaken til forvaring i ti år med en minstetid på sju år.

Fakta om Lommemannsaken

• Erik Andersen (58) fra Bergen, skilt tobarnsfar og selvstendig næringsdrivende, ble pågrepet og siktet i den mye omtalte «

lommemannsaken» 11. januar 2008. Da hadde politiet etterforsket en rekke overgrep mot mindreårige gutter over hele Sør-Norge i flere år.

• De aller fleste var blitt utsatt for en mann som lurte dem til å stikke hånden ned i hans hullete eller ufôrede bukselommer hvor de fikk kontakt med kjønnsorganet hans.

• Tiltalen kom høsten 2009 og omfattet totalt 74 forhold, hvorav 68 seksuelle overgrep, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang med 66 unge gutter, samt brudd på våpenloven. Opp mot 160 saker er etterforsket, men svært mange måtte henlegges på grunn av foreldelsesfristen på ti år for slike lovbrudd.

• Rettssaken gikk fra 2. november i fjor til 12. april i år i Follo tingrett. Dom falt 14. juni. Andersen ble dømt til ni års forvaring med en minstetid på seks år, identisk med påtalemyndighetens påstand.

• I tillegg til soning av forvaringsstraff ble 58-åringen dømt til å betale ofrene 2,5 millioner kroner i oppreisning og sakskostnader på 500.000 kroner.

• Ny forsvarer for Andersen er advokat Petar Sekulic. Han overtok etter Gunhild Lærum som sa fra seg oppgaven etter dommen i tingretten.

I Follo tingrett ble Erik Andersen (58) dømt til forvaring i ni år med en minstetid på seks år. Dette var da i tråd med aktors påstand.

I Borgarting lagmannsrett onsdag i forrige uke la aktor Per Egil Volledal ned påstand om en skjerpet straff. Han mente Andersen måtte dømmes til forvaring i 12 år med en minstetid på åtte år.

Lagmannsretten har kjent Andersen skyldig i en voldtekt han ble frikjent for i tingretten, og det er en av grunnene til at aktor mente at straffen måtte skjerpes.

Andersen er dømt for overgrep mot alle de 66 guttene tiltalen omfattet. (©NTB)

ABC Nyheter kommer med mer.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært