START-avtalen klar til ratifisering i USA

USAs president Barack Obama har greid å nok stemmer i Senatet til å få vedtatt den nye START-avtalen. Foto: REUTERS/SCANPIX
USAs president Barack Obama har greid å nok stemmer i Senatet til å få vedtatt den nye START-avtalen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Etter en siste kraftinnspurt greide president Barack Obama å sikre nok stemmer til å få den nye nedrustningsavtalen med Russland gjennom i Senatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 67 mot 28 stemmer vedtok Senatet tirsdag kveld å avslutte debatten. Dermed er veien åpen for å ratifisere START-avtalen om kutt i antallet langtrekkende atomvåpen, noe som ventelig vil skje i løpet av det nærmeste døgnet.

67 stemmer utgjør det nødvendige to tredels flertall i Senatet.

Ringte rundt

Obama, hans visepresident Joe Biden og utenriksminister Hillary Clinton ringte tirsdag rundt til senatorer fra det republikanske opposisjonspartiet for å sikre seg nok støtte til ratifikasjon av avtalen.

Obama-regjeringens sjanser til å vinne voteringen ble ifølge diplomater styrket ved at USAs forsvarssjef Mike Mullen støttet helhjertet opp om ratifikasjon.

– Denne traktaten nyter full støtte fra alle som bærer uniform, het det i et åpent brev fra Mullen.

Støtten har økte trolig også etter at Mullen fastslo at START ikke er til hinder for USAs rakettskjoldplaner i Øst-Europa.

Kuttene

Den nye START-avtalen forutsetter at både USA og Russland skal kutte sine lagre av kjernefysiske stridshoder til 1.550. Samtidig skal tallet på langtrekkende bæreraketter og bombefly reduseres til 800 på hver side.

Nedrustningsplanene støttes ifølge nyhetsbyrået AFP av «så å si hver eneste tidligere eller nåværende tungvekter på området utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet».

Når den nye avtalen blir godkjent, vil USA også få adgang til igjen å sende fagfolk til å inspisere Russlands lagre av atomvåpen. Denne rettigheten bortfalt da den forrige START-avtalen utløp i desember i fjor.

(©NTB)

Personvernpolicy