Meny

Presiserer kondom-uttalelse

Paven opptrådte mandag på den årlige julemessen i Vatikanet. På messen tok Pave Benedikt sterkt til orde mot katolske presters seksuelle mishandling av barn. (Foto: Scanpix/AP Photo/Alessandra Tarantino, pool)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt ikke greit å bruke kondom som prevensjon, uttaler Vatikanet.

Nylige uttalelser fra Pave Benedikt XVI om kondombruk gir Vatikanet behov for å presisere sitt standpukt til kondomer, melder BBC.

I november uttalte paven at den katolske kirke tillater bruk av kondom når seksuell aktivitet setter liv i fare.

Les også: Afrika takker paven etter kondomuttalelser

Med dette åpnet Pave Benedikt XVI for bruk av kondom som en måte å forhindre HIV-smitte.

Denne uttalelsen skal ha ført til misforståelser om at Vatikanet er i ferd med å endre sitt syn på prevensjon og homoseksualitet.

Ikke greit med kondom

Nå går «Menigheten for troens doktrine», altså Vatikanets vakthund i religiøse spørsmål ut og korrigerer dette.

Les også: Vil at Vatikanet skal godta gifte prester

Kondom er fortsatt ikke greit å bruke for troende katolikker dersom det er snakk om sex i ekteskapet eller som et middel for å forhindre graviditet.

- Ideen om at noen kan trekke ut en mening fra Benedikt XVI sine ord om at dette på en eller annen måte er legitimt, i visse situasjoner, å bruke kondomer for å unngå uønsket graviditet er totalt vilkårlig. Dette er på ingen måte rettferdiggjort hverken gjennom hans ord eller tenkning, lyder uttalelsen.

Les også: Vatikanet kritiserer nobelpris

De forklarer at selv om den katolske kirke på ingen måte godtar prostitusjon så er de åpne for at prostituerte med HIV kan bruke kondom som en måte å vise respekt for andre menneskers liv. Dette ser de som et første skritt til et mer moralsk liv.

Uttalelsen fra Pave Benedikt XVI er basert på en serie intevjuer som den tyske journalisten Peter Seewald gjorde med paven, og som han utgav i bokform tidligere i år.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært