- Løslatelsen kan ikke forsvares medisinsk

- Al-Megrahis tilstand på det tidspunktet han ble løslatt tilsvarer ikke en person som har tre måneder igjen å leve, hevder leger i ny rapport. 270 mennesker mistet livet i Lockerbie-katastrofen i 1988. Foto: Scanpix
- Al-Megrahis tilstand på det tidspunktet han ble løslatt tilsvarer ikke en person som har tre måneder igjen å leve, hevder leger i ny rapport. 270 mennesker mistet livet i Lockerbie-katastrofen i 1988. Foto: Scanpix

Ny rapport viser at Lockerbie-terrorist hadde lenger igjen å leve enn det som ble grunnlaget for humanitær løslatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løslatelsen av Lockerbie-terrorist Abdelbeset al-Megrahi medførte en etterforskning, som nå har funnet ut at begrunnelsen for å løslate han «var unøyaktig og kan ikke støttes av medisinsk vitenskap», skriver CNN.

Al-Megrahi ble løslatt av humanitære grunner, etter at han fikk diagnosen uhelbredelig prostatakreft. Legene som undersøkte han mente han hadde bare få måneder igjen å leve. Men al-Megrahi lever ennå, 16 måneder etter at han ble sendt hjem til Libya for å dø.

Les også: - Har bare dager igjen å leve

Både amerikanske myndigheter og den daværende britiske opposisjonslederen David Cameron tok avstand fra frigivelsen.

En rapport skrevet av fire amerikanske senatorer ble offentliggjort tirsdag, og hevder at løslatelsen ikke kan begrunnes medisinsk.

- Tre måneders-prognonsen som ble gitt til al-Megrahi av skotske leger var unøyaktig og støttes ikke av medisink vitenskap, heter det i rapporten.

Les også: USA og Skottland i samtale om Lockerbie-løslatelse

Eksperter på prostatakreft sier ifølge rapporten at al-Megrahis tilstand på det tidspunktet han ble frigitt «ikke passet profilen til en pasient som kun har tre måneder igjen å leve, ved at han ikke var sengeliggende eller så fysisk skrøpelig at han ikke kunne gjennomgå cellegiftkur».

Det blir i rapporten også diskutert politisk hvorvidt løslatelsen av al-Megrahi kan forsvares.

Enkeltpersoner i regjeringene til Tony Blair og Gordon Brown skal ha presset de skotske myndighetene til å sette fri libyeren.

– Kommersielle og økonomiske hensyn vant over vår globale kamp mot terror, sier en av senatorene bak rapporten, Bob Menendez.

Les også: - Presset Storbritannia til løslatelse

Den nå 58 år gamle Abdel Basset al-Megrahi var den eneste som ble dømt til for å ha stått bak sprengningen av Pan Ams rute 103 over Lockerbie i Skottland 21. desember 1988. Angrepet kostet 270 mennesker livet, deriblant 189 amerikanere.

11 av de drepte var innbyggere i Lockerbie, som ble drept da vrakdeler fra flyet datt ned. Al-Megrahi fikk livsvarig fengsel.

Les også: - Kan leve i syv år til

Personvernpolicy