Sterk EU-kritikk av flykaoset i Europa

Det er en tålmodighetsprøve å være flypassasjer i Europa i disse dager. Bildet er fra flyplassen i Frankfurt. Foto: REUTERS/SCANPIX
Det er en tålmodighetsprøve å være flypassasjer i Europa i disse dager. Bildet er fra flyplassen i Frankfurt. Foto: REUTERS/SCANPIX

Flere fly kom på vingene tirsdag, men fortsatt sitter desperate flypassasjerer værfast rundt om i Europa. EU-kommisjonen mener tilstandene er helt uakseptable og krever nye tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er svært bekymret for omfanget av forsinkelsene i flytrafikken i Europa på grunn av snøværet. Det er helt uakseptabelt og bør ikke skje igjen, sier EUs transportkommissær Siim Kallas.

Han opplyser tirsdag at han vil kalle inn ledelsen ved de flere av de rammede flyplassene til krisemøte de kommende dagene for å få forklaringer på hvordan situasjonen kunne bli så kaotisk.

Han vil også diskutere hva som skal til for at trafikkavviklingen kan bli mer effektiv under ekstremvær i framtiden.

– Flyplassene må ta planleggingen av denne type ekstreme værforhold mer på alvor, sier Kallas.

Les også: - Londonkaoset kan vare til over jul

Ingen trøst

Men om det blir nye prosedyrer i framtida, er det ingen trøst for dem som sitter værfaste nå.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er desperat, jeg vil bare hjem til Sverige. Kanskje jeg må ta buss til København onsdag, sier 45 år gamle Toini Eidefors til nyhetsbyrået TT.

Eidefors skulle ha reist hjem fra London med British Airways mandag, men tirsdag visste hun fortsatt ikke når hun fikk reist.

– Jeg har ikke fått noen som helst hjelp fra flyselskapet, sier hun.

Lys i tunnelen

Eurocontrol, paraplyorganisasjonen for lufttrafikken i 38 land i Europa, opplyste tirsdag at det blir flere flyavganger i løpet av dagen og de neste dagene. Mandag ble rundt 3.000 flyavganger kansellert.

Flyplassen i Brussel hadde gått tom for avvisningsvæske, men tirsdag hadde de klart å skaffe mer.

– Det er nok til å avise alle flyene og sende dem av gårde i løpet av de neste dagene, opplyser selskapet Flightcare, som driver vedlikehold av fly.

Gunn Benjaminsen (26), praktikant ved EU-delegasjonen i Brussel, var en av de norske reisende som så fram til komme seg hjem til jul.

– Ja, nå ser det ut til jeg kommer meg av gårde, jeg krysser fingrene, smiler Gunn på Zaventem flyplass i Brussel tirsdag ettermiddag.

Hun skulle egentlig flydd hjem mandag, men avgangen ble kansellert og Benjaminsen fikk nye billetter til dagen etter.

– Det skal bli fint å komme hjem, selv om det blir en lang reise, sier 26-ringen til NTB.

Reisen går via København og Trondheim, til Brønnøysund, der hun håper å være framme onsdag formiddag.

– Jeg ser nå optimistisk på muligheten til å komme meg hjem fra Brussel i morgen til julefeiring i Bergen. Nå skal det ha kommet mer avisingsvæske til flyplassen, så da satser vi på at det ordner seg, sier Lars-Erik Hauge, informasjonsansvarlig ved den norske EU-delegasjonen i Brussel til NTB.

Frankfurt

På flyplassen i Frankfurt tok noen fly av tirsdag formiddag, selv om det fortsatt var ventet både forsinkelser og innstilte fly.

All flytrafikk til og fra flyplassen, som er en av Europas travleste, ble stanset i flere timer tidlig tirsdag morgen etter et nytt snøfall.

– Det er vårt mål å få tilbake normal flytrafikk så fort som mulig, sa en talsmann for Fraport, men uten å konkretisere nærmere.

På Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris var tre av fire rullebaner åpne tirsdag morgen. Her ble det meste av kortdistansetrafikken kansellert for å gi langflygingene prioritet.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

(©NTB)

Personvernpolicy