Malmö-skytter fengslet for tre drap

Den mistenkte Malmö-skytteren er nå siktet for i alt tre drap og ti drapsforsøk og må sitte i varetekt fram til 4. januar. Under tirsdagens rettsmøte virket han helt upåvirket, ifølge svensk presse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peter Mangs (38) ble tirsdag framstilt for ny varetektsfengsling, der siktelsen ble utvidet. Han var tidligere siktet for ett drap og fem drapsforsøk fra oktober i fjor til oktober i år. Nå mener påtalemyndigheten han også kan knyttes til drapene på to menn i 2003 og fem drapsforsøk i perioden 2006 til 2010.

Mangs selv fortrakk ikke en mine da den nye siktelsen ble lest opp for ham i tingretten i Malmö tirsdag.

Ifølge Aftonbladet virket han «uvirkelig avslappet» og nonchalant. Han så seg nysgjerrig rundt på alle tilhørerne, og da han mottok beskjeden om at han blir varetektsfengslet for ytterligere to uker, reagerte han tilsynelatende ikke i det hele tatt.

Han gikk med på varetektsfengslingen for forbrytelsene han tidligere er siktet for, men ikke for de to nye drapene og fem drapsforsøkene. Det betyr imidlertid ikke at han har tilstått noe av det han er siktet for.

Tidkrevende

På en pressekonferanse rett etter varetektsfengslingen opplyste lederen for aktoratet, Solveig Wollstad, at etterforskningen kommer til å ta tid, og at mange personer skal avhøres.

– Det er et omfattende etterforskningsarbeid som skal gjøres, men det er vanskelig å si nå hvor lang tid det kommer til å ta. Det kommet jo også an på om han blir mistenkt for flere forbrytelser, sa Wollstad.

Hun ville ikke gå i detaljer når det gjelder den tekniske etterforskningen, men hun bekrefter at det finnes tekniske bevis. Mangs har forklart seg i avhør, men hva han har sagt, vil aktoratet ikke røpe.

Hvilket motiv han eventuelt har hatt, er fortsatt uklart. I en rettsmedisinsk undersøkelse går det fram at Mangs kan lide av en psykisk forstyrrelse, både nå og tidligere.

Store ressurser

Cirka 70 politibetjenter jobber nå med å etterforske saken. Det har kommet inn om lag 1.200 tips, og politiet utelukker ikke at Mangs kan bli siktet for flere forbrytelser. Det var et anonymt tips som kom 21. oktober, som førte fram til pågripelsen 6. november, skriver Expressen.

De to nye drapene han nå er mistenkt for, skjedde i Gånglåtsvägen i Malmö sommeren 2003. Begge ofrene var menn med utenlandsk bakgrunn, den første var 68 år, den andre 23 år. Drapene skjedde med halvannen måneds mellomrom.

Det første drapet Mangs ble siktet for, var på en 20-årig svensk kvinne i oktober 2009. Kvinnen var sammen med en venn med utenlandsk bakgrunn da hun ble skutt og drept.

Mangs nekter enhver befatning med drapene og drapsforsøkene, men ifølge en anonym kilde kan ett av våpnene hans kobles til minst én av skyteepisodene, ifølge Aftonbladet. (©NTB)

Personvernpolicy