Meny

Dette må du absolutt ikke gjøre

VERSTE FEIL: Det dummeste du gjør er å sette treet rett i juletrefoten uten å sage av litt av stammen. Da kan ikke treet ta til seg vann, ifølge fagmann. Foto: Scanpix Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juletre-ekspert gir deg rådene du trenger for å unngå en dryssende jul.

Hvor lang tid tar det vanligvis før du må finne frem støvsugeren i julen? En evig tilbakevendende problemstilling for mange av oss.

Juletreekspert Steinar Haugse hadde juletreet på fot og ferdigpyntet i stuen allerede 1. desember.

- Det står fremdeles like pent, uten noe nålefall, sier han.

Så kanskje er det verdt å ta med seg noen råd på veien fra Haugse, som er daglig leder i Norsk Pyntegrønt.

Unngå kuldesjokk

En felle mange av oss går i, er at vi henter treet rett inn i stuevarmen. Spesielt når det er så kaldt ute som nå, med blant annet 11 kuldegrader i Oslo.

- Det er veldig gunstig å få treet akklimatisert, dersom du har muligheten til det. Har du en kjeller, garasje, utebod eller et annet rom med en mellomtemperatur mellom ute og inne, så sett treet der et døgn, slik at det gradvis får tilpasset seg stuetemperaturen, råder Haugse.

Så til det aller viktigste rådet, ifølge Haugse:

- For at treet skal klare å holde på nålene, må det klare å drikke vann. Treet du kjøper er egentlig ikke i stand til det fordi sagsnittet er tettet igjen med en klissete sevje. Derfor må du kutte av 1-3 centimeter nederst på stammen.

Når det er gjort, bør juletrefoten med vann stå klar. Treet skal nemlig rett i vann, uten å stå i luft.

- Man skal gjøre som man gjør med snittblomster. Juletreet er egentlig bare en stor snittblomst, sier Haugse.

Andre kjerringråd for å løse opp stoffene som hindrer stammen fra å trekke til seg vann, er å ha noen dråper sprit i juletrefoten, eller sette stammen i en gryte med kokende vann. Begge deler kan funke, men det aller enkleste er å bare sage av en bit, ifølge Haugse. 

Vær raus med vannet

- Etterpå gjelder det å fylle på med rikelig med vann. Den første uken kan treet drikke opptil et par liter vann om dagen. Og drikker det seg tomt, slik at det kommer luft mellom vannet og sagsnittet, er man ute å kjøre, advarer Haugse.

Har du gjort dette, er mye gjort. Året i år er nemlig et godt år for juletrær generelt.

- I år er det ingenting som tilsier stort nålefall. Høsten har ikke vært spesielt våt, og klimaet for holdbarhet er dermed bra.

Jubileum

I år er det for øvrig også et internasjonalt juletre-jubileum. Det er nemlig nøyaktig 500 år siden det første dokumenterte juletreet ble pyntet. Det skjedde i Riga i Latvia.

De fleste nordmenn kommer til å ha gran eller edelgran i stuen også i år. Selv sverger Haugse til fjelledelgran, som er et spesialprodukt i Norge.

- Den er smaltvoksende, som betyr at den ikke tar mye plass i stuen. I tillegg har den en god duft, sier Haugse.

Kunstige trær har ikke juleeksperten mye til overs for.

- Jeg kan skjønne at folk som har astma og får ubehagelige reaksjoner på vanlige trær skaffer seg plastikktrær. Men jeg kan ikke forstå at noen andre gjør det.

Flere spørsmål om juletrær? Sjekk ut juletreguiden til Norsk institutt for skog og landskap.

Hva gjør du for å ta vare på juletreet ditt? Skriv gjerne et tips nedenfor.

Populært