Advarer mot laserpenner

Norge Blindeforbund advarer nå mot å kjøpe laserpenner i julegaver til barn. (Foto: Blindeforbundet.no)
Norge Blindeforbund advarer nå mot å kjøpe laserpenner i julegaver til barn. (Foto: Blindeforbundet.no)

Norges Blindeforbund oppfordrer å ikke gi laserpenn i julegave til barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere barn har mistet synet fordi de har lekt med slike laserpenner. Vi er redd for at dette skal bli en av slagerne under juletreet i år, og at flere barn og unge opplever å få synsskader, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder i Norges Blindeforbund i en pressmelding i dag.

Ifølge Fuglerud har tre barn fått ødelagt øynene sine som følge av lek med laserpenner denne høsten.

Blindeforbundet har sendt helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen et brev hvor de ber staten skerpe inn på reglene forbundet med laserpenner.

- Vi har sendt helseminister Strøm Erichsen et brev hvor vi ber om strengere krav til bruk og besittelse, samt oppfordrer til holdningskampanje om dette. Også foreldre må bevisstgjøres slik at ikke flere barn mister syn på grunn av lek med laserpekere, sier Sverre Fuglerud videre.

De nye forskriftene rundt bruk av laserpenner vil bare bety et forbud mot å bruke dem i det offentlige rom, men Blindeforbundet vil nå ha dette til også å gjelde på det private plan.

Da to gutter i Hedmark i høst fikk påvist varig mén som en følge av laserpennbruk, rettet overlege ved øyeavdelingen ved sykehuset i Elverum, Albrecht Gerstenberger, en kraftig advarsel mot lek med laserpenner.

– Disse guttene har fått varige skader på øynene. De er ikke blinde, men kan for eksempel ikke lese. Sentralsynet er ødelagt, sa Gerstenberger til NRK.

Gerstenberger sammenligner det å bli truffet i øyet med laserpenn som det samme som å bli truffet i øyet med luftgevær.

Personvernpolicy