– Norge redd for å terge Russland

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) fortalte den amerikanske ambassadøren at det var sikkerhetspolitiske grunner til at Norge ikke ville bidra til fredsmegling i Kaukasus. (Foto: Scanpix).
Utviklingsminister Erik Solheim (SV) fortalte den amerikanske ambassadøren at det var sikkerhetspolitiske grunner til at Norge ikke ville bidra til fredsmegling i Kaukasus. (Foto: Scanpix).

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) fortalte den amerikanske ambassadøren at det var sikkerhetspolitiske grunner til at Norge ikke ville bidra til fredsmegling i Kaukasus, ifølge WikiLeaks-dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Solheim sa rett ut at Norge må være forsiktig med å involvere seg i Kaukasus av frykt for å opprøre russerne», skrev daværende ambassadør Benson K. Whitney om et møte de to imellom i 2006, ifølge dokumentene Aftenposten har fått tilgang til.

Whitney påpeker i notatet at USA med Solheims uttalelser endelig fikk svar på hvorfor presset for å få Norge til å ta aktiv del i stabiliseringsarbeidet ikke fungerte.

«Norske tjenestemenn er alltid raske med å peke på sine gode bånd til Russland, men kommer sjelden ut og sier at de vil være forsiktige med å terge bjørnen. På tomannshånd erkjenner nordmenn at de tenker på om de en gang igjen vil ha en fiendtlig nabo», skriver Whitney.

Erik Solheim sier han ikke husker møtet, men antar at samtalen fant sted med bakgrunn i konflikten i Tsjetsjenia. Han betegner ambassadørens referat som «ikke usannsynlig».

– Der Norge har drevet fredsmegling, har vi vært ønsket av partene i en konflikt. Det er vi ikke i Tsjetsjenia. Vi har vært til stede der Norge ikke har noen egeninteresse. I Russland har Norge snevre interesser – det ville være noe helt nytt om vi skulle drive megling der. Det kan store land som USA gjøre, men ikke små land, sier han til Aftenposten. (©NTB)

Personvernpolicy