Avsluttet artilleriøvelse etter en time

En soldat informerer sivilister på Yeonpyeong. Innbyggerne på den sørkoreanske øya ble beordret i tilfluktsrom av frykt for at Nord-Korea skulle åpne ild i forbindelse med mandagens militærøvelse i sør. Foto: Newsis / REUTERS / SCANPIX
En soldat informerer sivilister på Yeonpyeong. Innbyggerne på den sørkoreanske øya ble beordret i tilfluktsrom av frykt for at Nord-Korea skulle åpne ild i forbindelse med mandagens militærøvelse i sør. Foto: Newsis / REUTERS / SCANPIX

Vel en time etter at Sør-Korea innledet militærøvelsen på øya Yeonpyeong, ble artilleriøvelsen avsluttet, melder nyhetsbyrået Yonhap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea hadde på forhånd truet med å angripe Sør-Korea om militærøvelsen ble gjennomført.

Øvelsen ble innledet tidlig mandag morgen norsk tid, men ble erklært ferdig etter om lag en time. Da hadde det sørkoreanske militæret avfyrt flere titalls artillerirunder på øya, som ligger like ved grensen mot Nord-Korea.

En journalist fra nyhetsbyrået Reuters som er på Yeonpyeong, opplyste imidlertid ved 8.30-tiden norsk tid at det fortsatt ble hørt spredt artilleriild.

Les også: Militærøvelse i gang

Kina advarer

Kina advarte mandag både Nord- og Sør-Korea mot «en nasjonal tragedie» dersom den spente situasjonen utvikler seg.

– Ingen har rett til å provosere fram en konflikt eller krig, og ingen har rett til å spille blodet til folkene på begge sider av Den koreanske halvøy, sier den kinesiske viseutenriksministeren Cui Tiankai.

Militærøvelsen ble utsatt i flere dager som følge av dårlig vær, noe som ga FNs sikkerhetsråd tid til å holde et ekstraordinært møte om den svært spente situasjonen på Koreahalvøya.

Sikkerhetsrådets møte ble holdt søndag og varte i åtte og en halv time, men det ble avsluttet uten enighet mellom medlemslandene.

Nordkoreanske trusler

Beboere på øya Yeonpyeong fikk mandag morgen beskjed om å søke ly i tilfluktsrom under militærøvelsen.

Situasjonen har vært svært spent i regionen siden 23. november. Sør-Korea gjennomførte da en lignende øvelse, og Nord-Korea svarte med artillerigranater. Fire sørkoreanere, to soldater og to sivilpersoner, ble drept i angrepet.

I forrige uke varslet Nord-Korea at landet ville svare med et enda mer dødelig angrep om Sør-Korea gjennomførte en ny militærøvelse på øya.

Yeonpyeong ligger i Gulehavet i grenseområdet mellom Nord- og Sør-Korea. Sjøgrensa ble tegnet av FN etter Koreakrigen på 1950-tallet, men Nord-Korea anerkjenner den ikke og gjør krav på farvannene rundt Yeonpyeong.

Ekstraordinært møte

Da FNs sikkerhetsråd holdt sitt ekstraordinære møte om situasjonen, var et stort flertall av medlemslandene enige om at angrepet 23. november måtte fordømmes, hevder USAs utsending til FN, Susan Rice.

Men rådet var ikke enstemmig, og ifølge Rice er det usannsynlig at medlemslandene vil komme til enighet.

Vestlige diplomater sier Kina og Russland ønsket en tvetydig uttalelse hvor Nord-Korea ikke fikk skylden for krisen, men hvor alle parter ble oppfordret til forsiktighet.

Det var Russlands ambassadør til FN, Vitalij Tsjurkin, som innkalte til det ekstraordinære møtet. Han sier det kan bli aktuelt med nye samtaler mandag.

– Jeg håper fortsatt at denne prosessen kan få et vellykket utfall, sa han søndag kveld. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy