Militærøvelse i gang i Gulehavet

Sørkoreanske soldater patruljerer på øya Yeonpyeong i Gulehavet nær grensa til Nord-Korea. Sør-Korea skulle mandag morgen starte en militærøvelse i området. Foto: REUTERS/SCANPIX
Sørkoreanske soldater patruljerer på øya Yeonpyeong i Gulehavet nær grensa til Nord-Korea. Sør-Korea skulle mandag morgen starte en militærøvelse i området. Foto: REUTERS/SCANPIX

Sør-Korea startet mandag en militærøvelse på øya Yeonpyeong i Gulehavet. Nord-Korea hadde på forhånd truet med å angripe sør om militærøvelsen ble gjennomført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sørkoreanske forsvaret bekreftet mandag at øvelsen var i gang, og folk som var til stede på øya, kunne høre artilleriild.

Militærøvelsen ble utsatt i flere dager som følge av dårlig vær, noe som ga FNs sikkerhetsråd tid til å holde et ekstraordinært møte om den svært anspente situasjonen på Koreahalvøya.

Sikkerhetsrådets møte ble holdt søndag og varte i åtte og en halv time, men det ble avsluttet uten enighet mellom medlemslandene.

Nordkoreanske trusler

Beboere på øya Yeonpyeong fikk mandag morgen beskjed om å søke ly i tilfluktsrom under militærøvelsen.

Situasjonen har vært svært anspent i regionen siden den 23. november. Sør-Korea gjennomførte da en lignende øvelse, og Nord-Korea svarte med artillerigranater. Fire sørkoreanere, to soldater og to sivilpersoner, ble drept i angrepet.

I forrige uke varslet Nord-Korea at landet ville svare med et enda dødeligere angrep om Sør-Korea gjennomførte en ny militærøvelse på øya.

Yeonpyeong ligger i Gulehavet i grenseområdet mellom Nord- og Sør-Korea. Sjøgrensa ble tegnet av FN etter Koreakrigen på 1950-tallet, men Nord-Korea anerkjenner den ikke og gjør krav på farvannene rundt Yeonpyeong.

Ekstraordinært møte

Da FNs sikkerhetsråd holdt sitt ekstraordinære møte om situasjonen, var et stort flertall av medlemslandene enige om at angrepet den 23. november måtte fordømmes, hevder USAs utsending til FN, Susan Rice.

Men rådet var ikke enstemmig, og ifølge Rice er det usannsynlig at medlemslandene vil komme til enighet.

Vestlige diplomater sier Kina og Russland ønsket en tvetydig uttalelse hvor Nord-Korea ikke fikk skylden for krisen, men hvor alle parter ble oppfordret til forsiktighet.

Det var Russlands ambassadør til FN, Vitalij Tsjurkin, som innkalte til det ekstraordinære møtet. Han sier det kan bli aktuelt med nye samtaler mandag.

– Jeg håper fortsatt at denne prosessen kan få et vellykket utfall, sa han søndag kveld. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy