Lukasjenko gjenvalgt i Hviterussland

Aleksandr Lukasjenko er gjenvalgt som president i Hviterussland med 79,7 prosent av stemmene i valget søndag. (Foto: Scanpix).
Aleksandr Lukasjenko er gjenvalgt som president i Hviterussland med 79,7 prosent av stemmene i valget søndag. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksandr Lukasjenko er gjenvalgt med klar margin i presidentvalget i Hviterussland. Samtidig er flere opposisjonsledere pågrepet etter en stor demonstrasjon mot hans autoritære regime.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksandr Lukasjenko fikk 79,7 prosent av stemmene i søndagens presidentvalg, opplyste valgkommisjonen i landet da samtlige stemmer var talt opp natt til mandag. Han er dermed direkte gjenvalgt i første valgrunde.

Opposisjonen beskylder på sin side den autoritære lederen for å ha sikret seg valgseieren ved hjelp av utstrakt fusk, og søndag kveld deltok mer enn 10.000 mennesker i en demonstrasjon mot presidenten i sentrum av Minsk.

Opprørspolitiet slo hardt ned på arrangementet, og politifolkene brukte batonger for å spre folkemengden. I tillegg ble flere hundre personer pågrepet.

– Vi er virkelig sjokkert. Det er utrolig tragisk at en fredelig demonstrasjon blir stoppet på en så brutal måte, sier rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité på telefon fra Minsk.

Les også: Uro i Hviterussland etter valget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonsledere pågrepet

Det er en rekke kjente opposisjonspolitikere og menneskerettighetsaktivister blant de pågrepne, opplyser Lindeman.

Fire av de ni kandidatene i presidentvalget skal ha blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene: Andrej Sannikov, Nikolaj Statkevitsj, Grigorij Kostusev og Vitalij Rymansjevskij.

En annen kandidat, Vladimir Nekljajev, ble sendt til sykehus med hodeskader etter et ublidt møte med opprørspolitiet.

Ifølge Lindeman er det ventet at de fleste som er pågrepet, vil bli holdt i varetekt i noen dager, mens det kan bli reist straffesak mot opposisjonslederne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kan bli tiltalt for opprør og forsøk på voldelig maktovertakelse, sier hun til NTB.

Politiaksjon mot Viasna

Det hviterussiske menneskerettighetssenteret Viasna, som er Helsingforskomiteens nærmeste samarbeidspartner i Hviterussland, opplyser ifølge Lindeman at rundt 500 personer er pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viasna arbeidet natt til mandag med å sette opp lister over alle pågrepne, og målet var å gi dem juridisk bistand. Men senere på natten ble organisasjonens lokaler stormet av politiet, og ti personer ble pågrepet.

– Det er svært alvorlig, for Viasna er en uregistrert organisasjon, og arbeid i uregistrerte organisasjoner er straffbart i Hviterussland, sier Lindeman.

Ifølge henne har Viasna i lang tid kjempet for å bli registrert. Nå kan situasjonen bli svært vanskelig for gruppens medarbeidere.

– Politiet vil trolig gjennomsøke kontoret og beslaglegge utstyr, og videre arbeid vil naturligvis bli forhindret, sier Lindeman.

Skepsis til opptellingen

Kent Härstedt er en av de 400 valgobservatørene som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har sendt til Hviterussland. Han sier til det svenske nyhetsbyrået TT at han søndag kveld ble forhindret fra å observere opptellingen av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selve stemmegivningen så ut til å fungere svært bra, men opptellingen var under all kritikk, sier Härstedt til TT.

Aleksandr Lukasjenko har styrt landet siden 1994 og tar nå fatt på sin fjerde presidentperiode. Ifølge Lindeman hadde han ingen reell konkurranse i valget.

– Det finnes ikke grunnleggende forutsetninger for å ha et demokratisk valg her. Den politiske debatten er fraværende, og den politiske scenen er fullstendig dominert av Lukasjenko. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter