Titusener i protest mot Lukasjenko i Minsk

Opposisjonskandidaten Vladimir Nekljajev skal ha blitt skadd da politiet grep inn mens han var på vei til en demonstrasjon i Hviterusslands hovedstad Minsk søndag kveld. Foto: REUTERS / Julia Darasjkevitsj / SCANPIX.
Opposisjonskandidaten Vladimir Nekljajev skal ha blitt skadd da politiet grep inn mens han var på vei til en demonstrasjon i Hviterusslands hovedstad Minsk søndag kveld. Foto: REUTERS / Julia Darasjkevitsj / SCANPIX.

Titusener av opposisjonstilhengere trosset presidentens advarsler og demonstrerte søndag kveld i Minsk mot det omstridte valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hviterussisk politi brukte sjokkgranater og batonger for å stanse en gruppe demonstranter tidlig søndag kveld.

Blant dem som fikk et ublidt møte med sikkerhetsstyrkene, var opposisjonskandidat Vladimir Nekljajev, som ble sendt til sykehus med hodeskader.

Men opposisjonstilhengerne lot seg ikke stoppe, og rundt 20.000 mennesker samlet seg utover kvelden i sentrum av Minsk.

– Vi skal kjempe for friheten, var opposisjonsleder Andrej Sannikovs budskap til folkemengden.

– Dette er stedet der Hviterussland fikk sin uavhengighet i 1991, og i dag er det stedet der Lukasjenkos diktatur skal falle, fremholdt han.

– Dette var en farse og ikke et valg. Myndighetene hadde muligheten til å rekke ut en hånd, men det gjorde de ikke, sa opposisjonskandidat Jaroslav Romantsjuk.

Lukasjenko vinner

Ingen er i tvil om at den autoritære presidenten Aleksandr Lukasjenko vil vinne presidentvalget, og valgdagsmålinger viser at han hadde fått mellom 70 og 80 prosent av stemmene.

Det betyr at han går mot en fjerde presidentperiode og ikke trenger å tenke på en andre valgomgang. Men opposisjonen varslet før valget at den ville protestere på valgdagen, og demonstrantene i Minsk bar bannere og rødhvite flagg søndag kveld.

– Folk fra hele landet har kommet. Lederne av opposisjonen er nå inne i regjeringsbygningen, skrev rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité i tekstmeldinger til NTB mens demonstrasjonene pågikk.

Nyhetsbyrået AFP meldte samtidig at demonstranter forsøkte å storme en regjeringsbygning og knuste glassdørene i bygningen. Politiet omringet bygningen og drev demonstrantene tilbake.

Advarsel

Lukasjenko advarte på forhånd motstanderne mot å demonstrere etter valget, ifølge AFP.

– Det som venter tilhengere av protester – les lovene våre. Alt vil skje strengt etter loven. Vær ikke bekymret, det kommer ikke til å være noen på plassen i kveld, sa han da han avla stemme.

Aleksandr Lukasjenko, som har styrt landet siden 1994, hadde ingen reell konkurranse i valget. Til tross for krass kritikk fra Vesten, dalende popularitet på hjemmebane og tiltakende misnøye med ham i det viktige nabolandet Russland, er ingen i stand til å true hans maktposisjon.

– Venter tap

Søndag hadde han tatt med seg sønnen Kolja til stemmelokalet i Minsk, hvor 10 minusgrader og en kald vind gjorde valget til en kjølig fornøyelse.

– Når politikerne som stiller til valg, allerede seks måneder på forhånd sier at valget vil bli preget av juks, betyr det at de rett og slett ikke er klare for valget og føler at de kommer til å tape, sa han.

Rundt 1.000 internasjonale og flere tusen lokale valgobservatører overvåker valget.

Fremgang, tross alt

Selv om kritikken fra menneskerettsgrupper og eksperter har vært hard mot hviterussiske myndigheter i forkant av valget, er det også fremgang å spore, mener Berit Lindeman.

Selve gjennomføringen av valget så søndag ut til å gå greit, og opposisjonelle har i langt større grad enn tidligere fått lov til å drive valgkamp.

– Men 95 prosent av TV-dekningen dreier seg om Lukasjenko, og resten er negativ oppmerksomhet om opposisjonen. Valgkommisjonen er fullstendig dominert av Lukasjenkos folk, sier hun.

Personvernpolicy