Over 2100 arrestert i Moskva

Russiske aktivister under en protest med slagordet «patriotisme er ikke fascisme» i Moskva lørdag. Over 800 personer ble arrestert i et forsøk på å hindre nye etniske sammenstøt, opplyser politiet. Foto: REUTERS / Mikhail Voskresenskij / SCANPIX.
Russiske aktivister under en protest med slagordet «patriotisme er ikke fascisme» i Moskva lørdag. Over 800 personer ble arrestert i et forsøk på å hindre nye etniske sammenstøt, opplyser politiet. Foto: REUTERS / Mikhail Voskresenskij / SCANPIX.

Politiet i Moskva arresterte i helgen minst 2.100 unge russere og innvandrere fra Kaukasus i et forsøk på å hindre nye etniske sammenstøt, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Politiet forhindret flere uautoriserte sammenkomster i Moskva-regionen, sier polititalsmann Jevgenij Gildejev til nyhetsbyrået Itar-Tass.

I tillegg er store mengder våpen beslaglagt.

Blant de arresterte var 1.300 i Moskva og ytterligere 800 i området rundt hovedstaden. Flere titalls personer ble også arrestert i Volgograd sørøst i Russland.

Les også: Medvedev lover oppvask etter helgens opptøyer

Rundt 500 høyreekstreme nasjonalister demonstrerte i en park i nærheten av kontorene til TV-stasjonen Ostankino mens de ropte «Russland for russere», ifølge en AFP-fotograf på stedet.

Flere hundre tungt bevæpnede opprørspolitifolk kom til parken etter oppfordringer på internett om å protestere mot at TV-kanalen angivelig hadde beskrevet nasjonalistene som fascister. Nesten alle deltakerne i marsjen ble arrestert.

Mindreårige

De fleste av de 500 var mindreårige, noe statsminister Vladimir Putin overfor russisk TV kalte et foruroligende tegn. Han lover et robust svar på uroen.

Også Russlands president Dmitrij Medvedev har fordømt angrepene, som er et utslag av de økende etniske spenningene i landet.

I Samara sørvest i landet ble rundt 100 ungdommer arrestert i forkant av en planlagt samling i en park.

Det har vært en kraftig økning i rasemotivert vold i Russland den siste måneden, med nesten daglige meldinger om unge menn som går til angrep på etniske minoriteter.

Blant annet er en usbeker stukket i hjem med kniv av tre unge gutter, to av dem bare 14–15 år gamle, i Moskva, og en vietnameser er blitt banket opp i utkanten av byen.

Rasistiske slagord

Arrestasjonene lørdag skjedde en uke etter at rundt 7.000 fotballfans og ekstreme nasjonalister ropte rasistiske slagord under en demonstrasjon nær Den røde plass og angrep forbipasserende som så ut som de tilhørte etniske minoriteter. Over 30 personer ble skadd.

Også onsdag var det gatekamper mellom ekstreme nasjonalister og innvandrere i Moskva og andre byer.

Til sammen ble 1.700 mennesker arrestert da, hvorav 1.300 bare i Moskva.

Påskuddet for volden og demonstrasjonene de siste ukene er at en fotballfan ble skutt og drept, angivelig av kaukasiere han hadde kranglet med, i begynnelsen av desember.

Ifølge ekspertene har mye av volden sin bakgrunn i at supportergrupper for lokale fotballag er blitt infiltrert av høyreekstremister.

Personvernpolicy