Snø gir mer trøbbel for Europas reisende

Heathrow er lørdag helt stengt på grunn av kraftig snøvær. Også andre europeiske flyplasser er rammet av det dårlige været i Europa. Foto: AP / Scanpix.
Heathrow er lørdag helt stengt på grunn av kraftig snøvær. Også andre europeiske flyplasser er rammet av det dårlige været i Europa. Foto: AP / Scanpix.

Stengte flyplasser, såpeglatte veier, snø og sprengkulde preger den travleste førjulshelgen i Europa. Også norske reisende berøres av at Nordvest-Europa går mot en hvit jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Frankfurt ventet flere tusen passasjerer på å komme seg av gårde lørdag, og over 170 flyavganger var innstilt allerede tidlig på dagen.

Politiet måtte sågar gripe inn da det nærmest brøt ut håndgemeng blant frustrerte passasjerer i en tilsynelatende endeløs bagasjekø foran en Lufthansa-skranke på flyplassen.

Sprengkulde

Også i Storbritannia må reisende belage seg på store forsinkelser og lang ventetid. I Chesham nord for London ble det meldt om temperaturer ned til 13 minusgrader.

I hovedstaden ble det meldt om opptil 20 centimeter snø bare lørdag.

Både British Airways og EasyJet har innstilt mange av sine avganger fra London-flyplassene Heathrow og Gatwick lørdag, melder BBC.

Heathrow ble etter hvert helt stengt på grunn av kraftig snøvær, men var forventet å åpne lørdag kveld. Gatwicks rullebaner var stengt i hele fem timer.

Situasjonen ser ikke ut til å bedre seg med det første, for meteorologene melder om fortsatt kraftig snøfall utover i helgen. Det er varslet mer snø både i Nord-Skottland, Nord-Irland, Wales og i deler av England.

Flyplassen i Ungarns hovedstad Budapest, hvor temperaturen sank til minus 15 grader, måtte også stenge. Det samme gjelder flyplassene i Firenze og Pisa i Italia, mens rundt 15 prosent av avgangene fra Charles de Gaulle i Paris ble innstilt.

I Amsterdam måtte 3.000 passasjerer fredag overnatte på flyplassen Schiphol da flere titalls avganger ble innstilt.

Veikaos

Det ble også meldt om problemer på flere motorveier etter at det i løpet av kort tid falt 20 centimeter snø i Nord-England. Politiet ber folk som ikke er absolutt nødt til å reise, om å holde seg hjemme.

Fire kamper i den engelske eliteserien i fotball ble utsatt som følge av været.

Også Sør-Sverige har vært rammet av dårlig vær og vanskelige kjøreforhold. Bare i Skåne ble det meldt om 40 trafikkulykker før klokka 17, men uten alvorlige personskader.

I Italia, Frankrike og Tyskland har vinterværet skapt problemer for både tog- og veitrafikken og ført til stengte veier og innstilte avganger.

På grunn av at hurtigtogavganger mellom Milano, Firenze og Roma ble innstilt måtte 5.000 reisende søke ly i et konferansesenter i Toscana.

Mens tyske Lufthansa ber reisende om å ta tog i stedet for fly, advarer den tyske jernbanen Deutsche Bahn mot at snøfallet kan føre til forsinkelser og innstillinger også hos dem.

Også Norge berørt

Vinterværet førte til at innstillinger og forsinkelser også preget flytrafikken mellom den norske hovedflyplassen på Gardermoen og Europa.

Lørdag ble sju avganger innstilt, de fleste utenlands. Trafikken til og fra de fleste flyplassene i Europa var preget av forsinkelser, ifølge oversikten på Oslo Lufthavn Gardermoens nettsider.

– Trafikken innenlands går stort sett som den skal, men vi merker problemene som været forårsaker i Europa. London, Amsterdam, Brussel og Frankfurt er blant de berørte byene, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til NTB.

Han berømmer bakkemannskapene ved Gardermoen for deres innsats i snøværet på Romerike.

– Takket være deres iherdige brøyting har vi greid å holde flyplassen åpen i hele dag, sier Kobro.

Personvernpolicy