Stadig flere asylsøkere tvangssendes ut av landet

Justisminister Knut Storberget konstaterer at antallet asylsøkere går ned og at antallet tvangsutsendte øker. Fredag holdt han pressefrokost før han går ut i pappapermisjon. Foto: Berit Roald / Scanpix
Justisminister Knut Storberget konstaterer at antallet asylsøkere går ned og at antallet tvangsutsendte øker. Fredag holdt han pressefrokost før han går ut i pappapermisjon. Foto: Berit Roald / Scanpix

Regjeringen har besluttet å endre utlendingsforvaltningen for å få saksbehandlingstiden ned slik at de som ikke får opphold kan sendes raskere ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Målet er raskere bosetning for dem som får ja på sin asylsøknad og kortere tid på å effektuere nei-vedtakene, sa justisminister Knut Storberget (Ap) på en pressefrokost fredag.

– Vellykket politikk

Justisministeren slo fast at returpolitikken er vellykket. Målet for antall tvangsreturer for 2010 var 4.450. Per 13. desember var antallet 4.505. Rundt 500 av disse er sendt ut ved hjelp av 25 charterflyginger.

I 2009 ble 3.340 personer sendt ut med tvang. Dette betyr at økningen i tvangsreturer fra 2009 til 2010 er på 46 prosent.

Antallet asylsøkere med avslag som reiser frivillig økte også fra i fjor til i år. I 2009 forlot 1.019 personer landet frivillig, i år har tallet så langt kommet opp i 1.358 mens 4.330 er tvangsutsendt per 1. desember i år. Dette betyr at 5.688 asylsøkere som har fått avslag på sine søknader, har forlatt Norge så langt i år. Dette er en økning fra 2009 til 2010 på 47 prosent, viser tall fra Justisdepartementet.

Færre asylsøkere

Samtidig viser statistikken at antallet asylsøkere fortsetter å gå ned. Nedgangen fra 2009 til i år er på 43 prosent. Ved utløpet av november var det registrert 9.200 asylsøkere, 6.900 færre enn på samme tid i fjor.

Det blir også færre enslige mindreårige asylsøkere. Ved utløpet av november har 800 søkere oppgitt at de er enslige mindreårige, en reduksjon på 66 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Justisministeren sier at situasjonen for de mindreårige asylsøkerne vil bli et prioritert område neste år. (©NTB)

Personvernpolicy