Fant hodet til fransk konge

Hodet til kong Henrik IV ble funnet i en garasje i Frankrike i 2008. Nå har rettsmedisinere konstatert at det virkelig er hodet til den populære franske kongen. Foto: Wikipedia / AP / Scanpix.
Hodet til kong Henrik IV ble funnet i en garasje i Frankrike i 2008. Nå har rettsmedisinere konstatert at det virkelig er hodet til den populære franske kongen. Foto: Wikipedia / AP / Scanpix.

Hodet til Henrik IV av Frankrike har blitt identifisert, 200 år etter at det ble gravd opp og stjålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Det mummifiserte hodet til Frankrikes kong Henrik den fjerde (1533 - 1610) har blitt identifisert etter å ha blitt undersøkt av franske rettsmedisinere i ni måneder.

Hodet ble gravd opp av revolusjonære i 1793 og har siden sirkulert blant private samlere før det til slutt dukket opp i garasjen til en 84 år gammel fransk pensjonist, melder magasinet TIME.

Sammenlignet med portretter

Forskerne skal ha brukt moderne teknikker i identifiseringen av hodet. I tillegg til karbondateringer, sammenlignet forskerne trekk fra samtidige portretter med trekk på hodeskallen, deriblant et merke på nesen, et hull i øret samt et arr over leppen etter et mislykket attentaforsøk.

Hodeskallen sies å være i god stand og mye av vevet er fortsatt intakt. Bilder av skallen viser lukkede øyne og en åpen munn. Rester av det kongelige skjegget hang fortsatt fast på hodeskallen da den ble funnet, men skal ha vært i for dårlig forfatning for en DNA-analyse.

Populær

Kong Henrik IV var en populær konge, og ble ifølge Wikipedia ansett for å være både medfølende og folkekjær med en god sans for humor. Han forsøkte også å finne en løsning på religionskrigene som herjet Frankrike på 1500- og 1600-tallet.

Om morgenen den 14. mai 1610 ble imidlertid kongen angrepet av en katolsk attentatmann som drepte kongen med to knivstikk. Drapsmannen ble arrestert og torturert foran en jublende folkemasse, før han til slutt ble revet fra hverandre mellom fire hester.

Hodet til kong Henrik IV skal nå bli gjenforent med kroppen. Neste år planlegger franskmennene en nasjonal messe og begravelse for den gamle kongen, skriver BBC.

Les også: Ble Tycho Brahe forgiftet?

Les også: Verdens verste pave

Personvernpolicy