Måtte obdusere lærer

Medisinstudenter ved Karolinska institutet i Stockholm måtte obdusere en person som tidligere hadde undervist dem. Foto: Mats Andersson / SCANPIX
Medisinstudenter ved Karolinska institutet i Stockholm måtte obdusere en person som tidligere hadde undervist dem. Foto: Mats Andersson / SCANPIX

En gruppe medisinstudenter ved Karolinska institutet i Sverige skulle gjennomføre sin første kliniske obduksjon, da de oppdaget at det var en tidligere lærer som skulle undersøkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obduksjon innebærer at man undersøker en død kropp innvending. Kliniske obduksjoner gjennomføres for å fastslå dødsårsaken, lære seg mer om ulike sykdommer og effekten av behandling, samt å undersøke skader eller sykelige forandringer i kroppen.

Studentene ved Karolinska institutet ble nødt til å obdusere en person som tidligere hadde undervist dem, melder DN.se.


- Jeg ble svært sjokkert, sier en av studentene om sin reaksjon da han så liket.

Overlege Birgitta Sundelin, som var ansvarlig for denne delen av kurset, beklager hendelsen.

- Dette var svært uheldig. Det er første gang det har skjedd, etter hva jeg vet.

Hun sier det er rutine å fortelle navnet til den som skal obduseres i forkant, og at det også skjedde i dette tilfellet. Men ifølge studentene fikk de ikke se navnet før de leste det på lappen på likets tå.

Skolens leder, professor Tina Dalianis, har blitt informert om hendelsen.

- Det er svært skremmende, men det inngår i undervisningen noen ganger. Det må man dessverre bare handskes med, sier hun.

Personvernpolicy