Menneskerettsdomstol fordømmer irsk abortforbud

Den europeiske menneskerettsdomstolen fordømte torsdag det irske grunnlovsforbudet mot abort. Foto: Scanpix/AP.
Den europeiske menneskerettsdomstolen fordømte torsdag det irske grunnlovsforbudet mot abort. Foto: Scanpix/AP.

Irske myndigheter brøt menneskerettighetene da en kreftsyk kvinne ble tvunget til å reise til Storbritannia for å ta abort, ifølge Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den litauiske kvinnen, som er bosatt i Irland, skal få 15.000 euro i erstatning, ifølge en beslutning fra EMD torsdag. Domstolen mener at irsk abortlovgiving har bidratt til å skade hennes rett til privatliv og familieliv.

Kvinnen, som var på bedringens vei etter å ha blitt behandlet for en sjelden kreftsykdom, ønsket abort fordi hun fryktet at sykdommen ville komme tilbake under graviditeten. Men ettersom irske myndigheter sier nei til all abort, såfremt ikke kvinnens liv er i fare, måtte hun få den utført i Storbritannia.

Kjennelsen kan føre til at Irland må endre sin abortlovgiving.

I alt tre kvinner hadde gått til sak mot den irske staten fordi de måtte reise til Storbritannia for å ta abort. To av dem fikk imidlertid ikke medhold. Den ene var alenemor og hadde allerede omsorg for flere barn. Den andre tok abort fordi hun fryktet svangerskap utenfor livmoren.

Alle tre har fremholdt at de fikk helseproblemer etter at de kom tilbake til Irland, og alle følte at irsk lovgiving hadde stigmatisert og ydmyket dem. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden