Ingen hasj til utlendinger

Ferdigrullede marihuanasigaretter ved The Green House coffee shop i Amsterdam. Foto: Scanpix/AP.
Ferdigrullede marihuanasigaretter ved The Green House coffee shop i Amsterdam. Foto: Scanpix/AP.

Europas øverste domstol besluttet torsdag at nederlandske myndigheter kan nekte utlendinger adgang til cannabiskaféer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed opprettholder den en grensebys begrensning som et lovlig tiltak mot narkoturisme.

Byen Maastricht nær grensen til Belgia og Tyskland, innførte i 2005 en ny lov for å forby «coffee shops» å slippe inn mennesker som ikke bor i Nederland.

De 14 marihuana-kafeene i Maastricht har omtrent 10.000 besøkende om dagen, eller 3,9 millioner i året, og 70 prosent av dem er ikke fra Nederland, ifølge data fra byen.

Begrensningene er i overenstemmelse med EUs lovgivning, tross den 27 land store unionens bevegelsesfrihet, mente domstolen i Luxembourg.

Les også: Brukte hasjplante til juletre

Narkoturisme

- Restriksjonene er rettferdiggjort av målet om å bekjempe narkoturisme, heter det i dommen, som legger til at det er bekymring for offentlig orden og helsen til borgere i alle EU-land.

Ordføreren i Maastricht stengte coffee shopen Easy Going i september 2006 etter at den slapp inn to utlendinger.

Eieren av etablissementet, Marc Joseman, utfordret avgjørelsen, og argumenterte for at lovgivningen medfører en urettferdig, ulik behandling av EU-borgere.

Han sa også at loven, i strid med EUs lover, nekter utlendinger muligheten til å kjøpe alkoholfri drikke og mat i kafeene.

Les også: Willie Nelson pågrepet

Avkriminalisert

Men retten fant at eieren ikke kunne henvise til EUs bevegelsesfrihet og lover mot diskriminering for å markedsføre cannabis.

Regjeringene i Belgia, Tyskland og Frankrike har knyttet narkoturismen til «problemer med offentlig ro og orden», inkludert den ulovlige eksporten av marihuana til deres egne land.

Selv om stoffet teknisk sett er ulovlig har Nederland avkriminalisert bruk og besittelse av opptil fem gram cannabis i 1976, som del av sin «toleransepolitikk».

Det er omkring 700 coffee shops med lisens i landet.

Les også: Pot-kongen på flukt


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden