Slår seg til blods

Også i Afghanistan ble Ashura markert av sjiamuslimer. Her pisker de seg med kjetting og kniver på gaten i Kabul. Foto: Scanpix/AFP.
Også i Afghanistan ble Ashura markert av sjiamuslimer. Her pisker de seg med kjetting og kniver på gaten i Kabul. Foto: Scanpix/AFP.

Millioner iranere slo seg selv med knyttnever og lenker da de markerte avslutningen av Ashura torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markeringen skjedde dagen etter at en selvmordsbomber tok livet av 33 mennesker som tok del i et opptog i det sjiamuslimske sørgeritualet.


Menn, kvinner og barn kledd i svart samlet seg i byer over hele Iran da den ti dager lange serien med ritualer til minne om Imam Husseins død gikk mot slutten.

Selvmordsbomber

Imam Hussein, profeten Muhammeds sønnesønn, ble drept av hæren til kalif Yazid i 680 e.Kr.

Ifølge tradisjonen ble han halshugget og liket hans skjendet ved slaget i Karbala (i dagens Irak).

Statlig iransk fjernsyn viste bilder av opptogene i hovedstaden Teheran, den nest største byen Mashhad, den hellige byen Qom og de mindre byene Yazd, Bam og Ardebil.

President Mahmoud Ahmadinejad var til stede ved en markering sør i Teheran. Markeringene skjedde dagen etter at en selvmordsbomber fra den militante sunnigruppen Jundallah tok livet av 33 troende som deltok i Ashura-opptog i byen Chabahar sørøst i landet. Gruppen sier den kjemper for rettighetene til det sunnimuslimske etniske Baluchisamfunnet.

Opposisjonelle

Fjorårets Ashura-opptog ble overskygget av drapet på åtte opposisjonelle i Teheran. De forsøkte å fortsette gatedemonstrasjonene mot de omstridte valgresultatene som ga Ahmadinejad en ny presidentperiode i juni samme år.

I år var det ingen oppfordringer til demonstrasjoner fra opposisjonslederne, og deres støttespillere holdt seg vekk fra gaten i Teheran, som stod i sentrum for fjorårets demonstrasjoner mot regjeringen.

Dermed kunne sikkerhetsstyrkene fokusere på å overvåke Ashura-opptogene, i motsetning til i 2009 da de fikk hjelp av Basij-millitsen til å slå ned på demonstrasjonene.

Sjiamuslimer utgjør 15 prosent av muslimene på verdensbasis. De utgjør flertallet av innbyggerne i Iran, Irak og Bahrain, og betydelige minoriteter i Afghanistan, Libanon, Pakistan og Saudi-Arabia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden