Her piskes hun av politiet

En YouTube-video som viser politiets brutale pisking av en ung kvinne i Sudan vekker harme blant sudanske kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoen viser menn i de blå uniformene til sudansk politi som pisker en kvinne over hele kroppen mens hun kneler, gråter og stønner.


Justismyndighetene sier mandag at man vurderer anklagene.

- Det har blitt satt i gang en etterforskning av piskingen av en ung kvinne som ble vist på et nettsted, og bruken av straffemetoder som går imot det som beskrives i straffeloven, het det.

Les også: Dømt for å gå med bukser

Sharia

- Denne kvinnen ble dømt i samsvar med sharia, islamsk lov, men det ble gjort en feil i måten straffen ble utført, sier guvernør i Khartoum, Abder Rahman al-Khidir i det regjerende National Congress Party.

- Myndighetene gransker saken, sier han til Sudans private tv-kanal Blue Nile, uten å si noe om bakgrunnen for avstraffelsen.

- Vi vil ikke tillate noen å utnytte dette til politiske formål.

Sudans straffelov fra 1991, innført to år etter at president Omar al-Bashit kom til makten ved et militærstøttet kupp, foreskriver pisking i tilfelle «uanstendig» adferd, utroskap eller bordelldrift.

Les også: 40 piskeslag for «usømmelige klær»


Den sudanske kvinneforeningen har i løpet av helgen bedt om at myndighetene skal granske saken, og har kalt den en «fornærmelse» mot den sudanske folk og en «ydmykelse» av landets kvinner.

Pågrep demonstranter

Sudanske myndigheter pågrep tirsdag flere dusin kvinner som forsøkte å demonstrere i Khartoum i forbindelse med YouTube-videoen.

De ble tiltalt for å ha forstyrret offentlig ro og orden.

En polititalsmann sier 46 kvinner og seks menn ble pågrepet for å ha gjennomført en ulovlig demonstrasjon.

En AFP-journalist sier pågripelsene skjedde i sentrum av Khartoum nær justisdepartementet, der demonstrantene ønsket å overlevere et protestbrev. Myndighetene tiltalte demonstrantene for «sivil ulydighet» og å ha undergravd arbeidet til politiet, før de ble løslatt, sier deres advokat Kamal Omar.

Sparket journalist

De ble holdt flere timer i varetekt ved en politistasjon nord i Khartoum. Det ble ikke satt noen dato for rettssaken deres.

EN BBC-korrespondent som forsøkte å rapportere om pågripelsene ble sparket av sikkerhetsvakter som også beslagla opptaksutstyret hans.

I fjor gikk journalisten og aktivisten Lubna Hussein rettens vei for å utfordre en dom som slo fast at kvinner med bukser er «uanstendige», en tiltale som har ført til pisking av tusenvis av mennesker.

Hussein ble selv ilagt en bot på 200 sudanske pund (circa 400 kroner) for å ha gått med bukser, men ble ikke pisket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden