Nærmer seg utkanten av solsystemet

En kunstner har sett for seg Voyager 2 i utkanten av solsystemet. Den studerer heliosfæren, en magnetisk «boble» rundt solsystemet som skapes av solvinden. Foto: Nasa.
En kunstner har sett for seg Voyager 2 i utkanten av solsystemet. Den studerer heliosfæren, en magnetisk «boble» rundt solsystemet som skapes av solvinden. Foto: Nasa.

Romsonden Voyager 1 har nådd en del av solsystemet der solvinden snur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voyager 1 ble skutt opp 5. september 1977. Det er den første sonden som har gitt detaljerte bilder av månene til Jupter og Saturn, og er den menneskeskapte gjenstanden som har nådd lengst ut i kosmos.

Sonden suser av gårde i 61.155 km/t, og befinner seg omkring 17,38 milliarder kilometer fra solen, melder Gizmag. Den har nå nådd et punkt der den varme plasmaen fra solen har saknet av til null. Istedenfor å bevege seg vekk fra solen har solvinden blitt snudd sidelengs. Forskere antar interstellare vinder i området mellom stjerner er årsaken, noe som kan tyde på at sonden er i ferd med å forlate solsystemet.

Forskerne tror Voyager 1 ennå ikke har krysset inn i det interstellare rommet, fordi det vil gi et brått fall i tettheten til hete partikler. De anslår at romsonden vil nå denne milepælen om cirka fire år.

Det er antatt at Voyager 1 har nok strøm til å fortsette sendinger frem til minst 2025, så sondens bragder vil trolig fortsette en lang tid fremover.

Om bord i sonden er det en «gullplate», som inneholder lyder og bilder som skal vise variasjonen i liv og kulturer på jorda. Den er ment for intelligent utenomjordisk liv eller fremtidens mennesker.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden