Advarer julenissen

Kanskje ikke rart nissen fremstår som noe trett og herjet etter 24 timer i lufta. Foto: Scanpix/AFP.
Kanskje ikke rart nissen fremstår som noe trett og herjet etter 24 timer i lufta. Foto: Scanpix/AFP.

Søvneksperter advarer julenissen om helserisikoen ved å fly hele natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år holder julenissen og hans reinsdyr seg våkne i dager og netter så han kan levere presanger til barn over hele verden til jul.

Han kan sette både sin og deres helse i fare, melder Science Daily.

Les også: Julenissen utvist

Trafikkfare

Søvnekspert professor Franco Cappuccio og doktor Michelle Miller ved University of Warwick diskuterer fordeler og ulemper ved julenissens helaften.

- Med tanke på at han bare gjør det én gang i året er det ikke sikkert det er så farlig for helsa hans på sikt. Men på kort sikt finnes det risiko. Søvnmangel vil gjøre ham trøtt, han blir mindre årvåken, og evnen til å tenke og erindre vil svekkes. Det er fare både for ham selv og andre: han kan sovne ved tømmene og krasje sleden, eller han kan ende med å levere feil gaver til feil personer, sier Cappucio til Science Daily.

- Jeg antar også at det er en del søvnløse netter i forkant av julaften. Selv om det kan hjelpe med en høneblund på et hustak her og der, opp mot 20 minutter, er det ingen erstatning for åtte timers søvn. Nissen har også et ansvar overfor sine ansatte, alvene og reinsdyra, sier professoren.

Svenske forskere har brukt Nissens anstrengende jobb som grunnlag for å trekke i tvil hvorvidt han i det hele tatt eksisterer: - Vi tror ikke på julenissen

Mat, ikke alkohol

Han anbefaler nissen å ta en matbit nå og da, men advarer mot å gi ham alkohol. Kombinert med tretthet vil det gi enda større risiko for å krasje med sleden.

- Søvnmangel øker risikoen for fedme, så det er ikke så overraskende at nissen er god og rund, sier professoren.

Julenissen vil nok også bære preg av jetlag etter reisen sin. For å levere gaver omkring midnatt over hele verden vil han tilbringe 24 timer i lufta, med raske skift i tidssoner og lite tid til å la kroppen tilpasse seg.

- Han reiser i mørket hele tiden, og vil dermed løpe større risiko for å sovne.

- Høneblunder vil hjelpe ham komme seg av trettheten, men ikke hjelpe mot de langsiktige effektene av søvnmangel. Om han skulle gjort dette året rundt ville han absolutt løpt en risiko for å dø for tidlig. Heldigvis er det jul bare en gang om året.

Les også om Nissens grusomme medhjelper, Krampus, i artikkelen Hjelp, det er jul!

Personvernpolicy