Svenskene frykter nye terrorhandlinger i jula

Vestlig etterretning og politi er i høy alarmberedskap etter selvmordsbomberen i Stockholm. Foto: AFP / Scanpix.
Vestlig etterretning og politi er i høy alarmberedskap etter selvmordsbomberen i Stockholm. Foto: AFP / Scanpix.

Det tok nesten fem timer fra sikkerhetspolitiet i Sverige fikk en e-post om fare for en selvmordsaksjon i Stockholm til meldingen ble åpnet. Nå frykter svenskene nye terrorhandlinger i jula.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroreksperten Magnus Ranstorp mener at aksjonen i den svenske hovedstaden sist lørdag, der en selvmordsbomber sprengte seg i lufta, viser at beredskapen ikke fungerte. Den sene åpningen av e-posten er et klart tegn på det, sier han ifølge nyhetsbyrået TT.

– Det er svært viktig at informasjonen kommer fram, hvis det skulle skje nye bombeaksjoner, framholder Ranstorp. Han betrakter meldingene om at ekstreme islamister planlegger nye selvmordsangrep i Europa og USA i jula, som troverdige.

«Forsterket trusselbilde»

– Det er ingen grunn til å tro at det ikke er noe i disse meldingene. Rundt julehelgene har man alltid en viss uro og økt beredskap. Men truslene er ikke nødvendigvis rettet mot Sverige. Også andre land opplever et forsterket trusselbilde, sier Ranstorp.

Irakiske myndigheter mener det mislykte bombeangrepet i Stockholm var det første i en serie selvmordsaksjoner som radikale islamister har planlagt i Europa og USA i jula. De skal ha fått vite dette i avhør av fengslede al-Qaida-medlemmer.

Iraks innenriksminister Jawad al-Bolani sier ifølge den britiske avisen Daily Mail at selvmordsattentatet i Stockholm lørdag var et av de planlagte angrepene som de fengslede opprørerne snakket om.

Både al-Bolani og Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari har informert Interpol om tilståelsene og har varslet Europa og USA om den mulige trusselen.

Ingen av dem kunne si noe om hvilke land i Europa som skulle være mål for de angivelige angrepene.

Al-Bolani sier at flere av de fengslede angivelige terroristene har sagt at de får sine ordrer fra al-Qaida sentralt i Pakistan.

Fortsatt aktive i Irak

Tilståelsene er et resultat av at irakiske politi de siste ukene har arrestert minst 73 mistenkte al-Qaida-krigere i landet, noe som viser at de fortsatt er aktive i Irak.

Al-Bolani understreker at opplysningen om at bombeangrepet i Stockholm var et ledd i planen, kom etter at angrepet var skjedd.

Vestlig etterretning og politi er allerede i høy alarmberedskap siden et angrep i julehelgen kan føre til omfattende kaos.

Også tidligere har terrorister slått til i julehelgen. I fjor forsøkte en ung nigerianer å detonere en bombe han hadde i underbuksa da flyet hans var i ferd med å lande i Detroit, og i 2001 var det skobomberen Richard Reid som mislyktes med et angrep på et transatlantisk fly to dager før jul.

Stolte foreldre

Daily Mail bringer også et bilde av Stockholmsbomberen Taimur Abdulwahab sammen med sin kone og hennes foreldre da hun ble uteksaminert i psykologi fra Bedfordshire-universitetet i ved Luton i 2005.

Hennes muslimske irakiske far og hennes kristne rumenske mor legger ikke skjul på hvor stolte de er av datteren, som bærer hijab under studentlua.

Til Daily Mail sier både konas søster og den rumenske bestefaren at hele familien er rasende og fortvilet over det Taimur har gjort.

Søsteren benekter at det er kona til Abdulwahab som trakk ham i retning radikal islamisme, slik bestemoren har hevdet. Hun sier at hennes søster stiller seg like uforstående til ektemannens opptreden som alle andre.

Britiske mistanker

Britisk politi er ferdig med å gjennomsøke huset der Abdulwahab og kona bodde i Luton, men arbeider fortsatt med å gjennomgå PC-en hans.

Politiet frykter at Abdulwahab kan ha lurt andre unge muslimer inn i et nettverk for å sprenge bomber i julehelgen.

Politiet undersøker også om det har vært kontakt mellom selvmordsbomberen og den radikale imamen Abu Hamsa al-Masri i London, ifølge Svenska Dagbladet.

Al-Masri er kjent for å hylle al-Qaidas leder Osama bin-Laden. Han soner i dag en fengselsstraff på sju år som han ble idømt i 2006 for å ha oppfordret til drap på ikke-muslimer.

Politiet har imidlertid ikke funnet ut om Abdulwahab har besøkt moskeen i London der al-Masri virket.

En tysk ekspert på terror og al-Qaida, Yassin Musharbash, tror at Abdulwahab kan ha fått opplæring i Irak.

Han tolker lydfilene som fulgte med e-posten han sendte til nyhetsbyrået TT og Säpo, der han snakker om organisasjonen Den islamske staten i Irak som at han har truffet folk som har forbindelser til al-Qaida i Irak.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

(©NTB)

Personvernpolicy