Stoltenberg får møte Obama i Det hvite hus

Statsminister Jens Stoltenberg viste utsikten fra sitt kontor til Barack Obama da Obama gjestet Norge i desember 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Statsminister Jens Stoltenberg viste utsikten fra sitt kontor til Barack Obama da Obama gjestet Norge i desember 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Etter å ha spurt fire ganger skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) endelig få lov til å komme til Det hvite hus og besøke USAs president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Obama har invitert Stoltenberg tilbake til USA, og besøket er bekreftet fra amerikanske myndigheter i Washington. Vi er i kontakt om en endelig dato, opplyser statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor til VG.

Gass-møte

Ifølge avisen viser dokumenter som er lekket til WikiLeaks og som VG har fått tilgang til, at både statsministeren og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) flere ganger har bedt om at Stoltenberg får et møte med presidenten på hans ovale kontor.

Den første henvendelsen fant sted allerede i 2007, mens George W. Bush var president.

Da var det Støre som foreslo en mann til mann-prat i Det hvite hus. Anledningen ble foreslått til etter åpningen av Snøhvit og den første gassleveransen til USA.

Nobel-håp

Knyttet til utdelingen av fredsprisen til Obama i fjor ble et nytt håp tent både hos Støre og Stoltenberg.

Støre tok opp ønsket om et møte i Det hvite hus på et møte med USA-ambassadør Barry White, under det White omtaler som en høflighetsvisitt.

«Ambassadøren bekreftet at USA var godt kjent med den forespørselen», lyder Whites lakoniske kommentar i rapporten hjem til Washington etter det møtet.

Høye tanker

Også rett før Obama kom til Oslo for å ta imot prisen, ble ønsket tatt opp på nytt. Nå var det Stoltenberg selv som rettet forespørselen direkte til White.

I et hemmeligstemplet dokument skriver White til Obama:

«Statsminister Stoltenberg har høye tanker om deg og ser svært fram til ditt besøk. Han fortalte meg også at han har et sterkt ønske om å besøke deg i Det hvite hus».

Kjell Magne Bondevik (KrF) er den foreløpig siste norske statsministeren som har besøkt Det hvite hus.

Han møtte Bush i 2003. Da Bush gikk av i 2009, var Stoltenberg en av få europeiske statsministre som ikke hadde blitt invitert på et møte med den amerikanske presidenten.