Tilbød seg å hjelpe USA i ambassadesaken

Fylkesmann Hans J. Røsjorde i Oslo og Akershus tilbød seg å hjelpe den amerikanske ambassadøren i ambassadesaken. (Foto: Scanpix).
Fylkesmann Hans J. Røsjorde i Oslo og Akershus tilbød seg å hjelpe den amerikanske ambassadøren i ambassadesaken. (Foto: Scanpix).

Fylkesmann Hans J. Røsjorde i Oslo og Akershus tilbød seg å hjelpe den amerikanske ambassadøren i ambassadesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røsjorde skal ha tilbudt seg å ta «diskré kontakt» med plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

Opplysningene kommer fram i et WikiLeaks-dokument som både Aftenposten.no og VG Nett har fått tilgang til.

Dokumentet er et referat fra et møte mellom USAs ambassadør Barry White og den tidligere Frp-stortingsrepresentanten Røsjorde datert 28. desember 2009. Røsjorde bekrefter at han kom med et tilbud om bistand, men det kom aldri noe svar fra ambassaden.

Behandlet klager

Saken er spesiell fordi Fylkesmannen de nærmeste månedene behandlet flere klager på amerikanernes byggeprosjekt.

Røsjorde bekrefter at han hadde et møte med ambassadøren, men sier at det er helt vanlig når en ny ambassadør tiltrer. Han vil ikke gå god for amerikanernes gjengivelse av samtalen, og mener at presisjonsnivået må stå for ambassadørens regning.

– Oppsiktsvekkende

Lederen i Oslo Arbeiderparti, stortingsrepresentant Jan Bøhler, sier til VG Nett at det er oppsiktsvekkende om fylkesmannen virkelig kom med et slikt tilbud.

– Det er veldig alvorlig og problematisk dersom Røsjorde tilbød seg å være en slags privat lobbyist på ambassadens vegne, sier han.

Røsjorde avviser at han tilbød seg å være lobbyist og sier at han ikke kunne påvirke saken.

– Ut over sin rolle

Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (H) sier at Røsjorde har gått langt ut over sin rolle som fylkesmann, særlig fordi han også var ankeinstans i saken.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), som fylkesmennene sorterer under, lar seg ikke hisse opp.

– Jeg synes ikke dette er noen stor sak. Det hender ofte at fylkesmenn tar kontakt for å sjekke opp enkeltsaker. Denne saken er nok mer nyansert enn det som kommer fram, sier statsråden. (©NTB)

Personvernpolicy