USA ville vente med ny Oslo-ambassade

Amerikansk UD omprioriterte byggeplanene for ambassader i desember 2008 og utsatte Oslo-planene fra 2011 til 2020. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
Amerikansk UD omprioriterte byggeplanene for ambassader i desember 2008 og utsatte Oslo-planene fra 2011 til 2020. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.

Det amerikanske utenriksdepartementet ville vente til 2020 med å bygge en ny ambassade i Norge – til tross for at både ambassadøren og norske myndigheter mente det hastet å få på plass et nytt bygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fremgår i et dokument sendt fra USAs utenriksdepartement til Oslo-ambassaden i 2008. Dokumentet er lekket via WikiLeaks og gjengitt i Aftenposten.no.

Amerikansk UD omprioriterte byggeplanene for ambassader i desember 2008 og utsatte Oslo-planene fra 2011 til 2020.

– Heldigvis har ikke dette blitt offentlig kjent i Oslo, heter det i dokumentet.

Les også: Ambassadør ertet Norge

USAs daværende ambassadør i Norge, Benson Whitney, fikk vite om dette etter at det hadde pågått en mangeårig strid om ambassaden i Oslo.

I flere brev til utenriksdepartementet argumenterer han med at dette vil føre til negativ publisitet og forvirring i Norge om hvorfor det hastet slik med å flytte ambassaden til Huseby når man i virkeligheten kan vente.

Ambassaden vurderte to løsninger på problemet: Enten å sitte stille lengst mulig og skylde på Norge når saken blir kjent, eller å gå videre med byggeplanene uten at finansieringen er på plass.

Les også: Slik tenker ambassaden om våre folk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden