Dette må du få med deg

TOTAL FORMØRKELSE: Tirsdag 21. desember kan du få med deg måneformørkelse, på et tidspunkt da de fleste av oss uansett er våkne. Foto: Scanpix
TOTAL FORMØRKELSE: Tirsdag 21. desember kan du få med deg måneformørkelse, på et tidspunkt da de fleste av oss uansett er våkne. Foto: Scanpix

Total måneformørkelse rett før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare tre dager før jul, kan du få med deg årets første totale måneformørkelse.

- Hele formørkelsen vil være synlig i Nord-Norge, og nesten hele den totale fasen kan også sees fra Sør-Norge, sier Mats Carlsson, professor i astrofysikk ved Universitetet i Oslo, til ABC Nyheter.

Totale måneformørkelser skjer vanligvis en eller to ganger i året, når månen går inn i jordens skygge.

- Under en måneformørkelse er sol, jord og måne på rett linje, med jorden mellom solen og månen. Sollyset treffer ikke månen, og den blir mørk. Noe av lyset fra solen vil likevel gå gjennom jordens atmosfære, og bøyes av slik at det treffer månen. Da blir lyset rødt, akkurat som ved solnedgang, forklarer astrofysikeren.

Se opp på vei til jobb

På vei til jobb tirsdag kan du få med deg fenomenet. Måneformørkelsen begynner like etter klokken 07.30, og vil være total mellom klokken 08.40 og 09.44.

-Når månen begynner å gå inn i totalskyggen, vil det se ut som en bit av månen er borte. Når månen er helt inne i totalskyggen, vil den være rødlig. Fargen varierer fra lys til mørkere rød, avhengig av forholdene i atmosfæren og skylaget, sier Carlsson.

Han legger til at det ikke er optimale lysforhold, ettersom formørkelsen skjer når det begynner å bli lyst ute.

Jaktet på formørkelse

Går du glipp av formørkelsen, må du vente til natt til 16. juni neste år for å oppleve det samme.

Selv har Carlsson sett mange, flotte måneformørkelser.

- Jeg jaktet på min første formørkelse mange ganger, men det var alltid overskyet. Den første jeg fikk se var da far min kjørte langt ut til vi fant et hull i skydekket. Det var stort.

Selv om professoren nå er litt mer blasert, gleder han seg likevel.

- Det blir flott å se.

Vil du vite mer om måneformørkelse? Les deg opp på NASA sine nettsider.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden