Gjenopptar WTO-forhandlinger
Etter lang tids stillstand starter reelle forhandlinger igjen om liberalisering av verdens landbrukshandel. Målet er ny WTO-avtale i 2011.
Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.
Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.
Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).
Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.
Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.
WTOs landbruksforhandlere vil starte nye forhandlinger om harde realiteter 17. januar.
Målet er å komme fram til de viktigste rammene i en avtale om å liberalisere verdens handel med landbruksvarer innen utløpet av mars.
Det ble besluttet på uformelle møter i WTO-hovedkvarteret i Genève 6. og 10. oktober, som ABC Nyheter har fått rapporter fra.
Der fikk lederen av landbruksforhandlingene, New Zealands David Walker, tilslutning for sin framdriftsplan.
Forhandlingene har ligget i dødvanne etter WTOs siste toppmøte for ett år siden.
Les hva Støre sa: - Nok prat i WTO.
Ny bonde-uro
Dermed er det grunn til uro for bønder i Norge og andre land som ikke har konkurransedyktig landbruk. Målet med WTO-forhandlingene er å gi eksportlandene større adgang til andre lands markeder.
Norsk landbruk er som kjent avhengig av tollmurer på varer som produseres her til lands, og betydelig statsstøtte. Begge deler vil bli kraftig barbert i en ny WTO-avtale.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPå kryss og tvers
Men landbruk er bare ett av 21 temaer der brikkene må falle på plass, hvis WTO skal få i mål sin store liberaliserings-pakke som ble påbegynt i Qatars hovedstad Doha i 2001.
Les: Roper varsko mot globalt tjenestedirektiv.
Det forhandlerne har konsentrert seg om de siste par åra, er å få til hovedformler for kutt i toll og subsidier (på WTO-språk kalt «modaliteter») på landbruk og industri.
Hvis dette kommer på plass, er WTOs nye mål å få på plass en sluttavtale i Doha-runden i løpet av 2011. Da er forhandlingsrunden ti år gammel.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNorge leder verdi-gruppe
I månedene bak oss har det pågått omfattende tekniske utredninger om tall og fakta som kan puttes inn i de formlene som skal vedtas politisk på topp-plan.
Norge har ledet en arbeidsgruppe som beregner verdien av landbruksproduksjonen. På det uformelle møtet i landbrukskomitéen sa Norge fra at man var kommet langt, men at gruppa ikke har de konkrete tallene parat til å bli satt inn i «modalitetene» ennå.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Ut av komfort-sonen!
- På dette stadiet er det ikke nok å ha svar-maskiner rundt bordet. Vi er på punktet der vi må ha forhandlere, og at alle forhandlerne må være forberedt på å bevege seg ut av sine komfortsoner - på vei mot en avtale.
Det sa WTOs generaldirektør Pascal Lamy i går på et møte i WTOs høyeste organ mellom ministermøtene, generalrådet.
- Det kan ikke lenger være noen røde linjer. Alle medlemmene må være i posisjon til å gå inn i substansen uten fordommer, sa Lamy.
Utreder uansett
I mellomtida har landbruks- og matminister Lars Peder Brekk uavhengig av mulig nye internasjonale rammevilkår satt i gang utredning av en ny landbrukspolitikk for Norge.
Les: Lager ny landbrukspolitikk uten WTO.
Vil ha WTO uten klima
I WTO er målet med Doha-runden er å få til mer handel, også av varer, på kryss og tvers i verden. En vellykket runde går parallelt med de enda mer langdryge klimaforhandlingene, og kan få betydning for de globale utslippene.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre ønsker imidlertid ikke å trekke klimahensyn inn i forhandlinger om liberalisering av verdenshandelen.
Les: - For sent med klima i denne runden.
For spesielt interesserte: Her er forhandlingsteksten fra desember 2008, som er grunnlaget for forhandlingene som nå gjenopptas.