- Juntaen er teit

Singapores ministermentor Lee Kuan Yew synes generalene i Burma er tjukke i huet. Foto: Scanpix/AP.
Singapores ministermentor Lee Kuan Yew synes generalene i Burma er tjukke i huet. Foto: Scanpix/AP.

Grunnleggeren av Singapore, Lee Kuan Yew, beskriver de regjerende generalene i Burma som «tjukke i huet» og «dumme» mennesker som har «vanskjøttet» landets store ressurser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går frem av amerikanske diplomatbrev som har blitt lekket av WikiLeaks.


Under et møte med amerikanske myndigheter i 2007 skal Lee også ha uttalt at Burmas utsending til Singapore har fortalt bystaten at landet hans vil «overleve alle sanksjoner» takket være dets store naturressurser.

Lederen av Burmas militærregjering, Than Shwe, avgir sin stemme under valget i november. Foto: Scanpix/AP. Lederen av Burmas militærregjering, Than Shwe, avgir sin stemme under valget i november. Foto: Scanpix/AP.

- Han sa han hadde gitt opp Burmas regjering for et tiår tilbake, kalte dem «tjukke i huet» og «dumme» og sier de har vanskjøttet landets store naturressurser, ifølge dokumentene, som er klassifisert som «konfidensielle» av amerikanske myndigheter.

- Lee sier det å forholde seg til regimet var som å ’snakke med døde mennesker’, heter det videre.

- Nye krefter

Lee mente Burma-problemet kunne løses dersom en yngre generasjon generaler som er mindre «sløve» trer frem og blir enige om maktfordeling med demokratibevegelsen i landet, heter det i dokumentene.

- De kunne delt makten med demokratiaktivistene, men neppe med Aung San Suu Kyi, som er vederstyggelig for militæret, het det videre.

Lee skal også ha fortalt Thomas Christensen, den tidligere amerikanske viseutenriksministeren for Øst-Asiaspørsmål, under møtet at ASEAN (økonomisk og politisk sammenslutning av sørøstasiatiske land, journ. anm.) ikke burde ha sluppet inn Burma, Kambodsja, Laos og Vietnam som medlemmer på 90-tallet.

- De eldre medlemslandene i ASEAN delte felles verdier og en fiendtlig innstilling mot kommunismen, het det i de lekkede dokumentene fra WikiLeaks.

- Disse verdiene har blitt «tilsmusset» av de nye medlemslandene, og deres økonomiske og sosiale problemer gjør det tvilsomt om de noen gang vil opptre som de eldre ASEAN-landene.

Bambang

På spørsmål om utsiktene for at ASEAN vil utnevne en utsending til Burma, antydet Lee at Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyonos militære bakgrunn gjør ham en til en ideell kandidat.

- Han foreslo at Indonesias president Yudhoyono potensielt kan fungere som et bindeledd, heter det i dokumentene.

- Som tidligere general kan SBY være i stand til å møte general Than Shwe og få ham til å lytte.

- Enn videre er SBY «ivrig etter å spille rollen som fredsskaper», men utfordringen vil bli å få noen som ikke står USA for nær til å be ham om å gjøre det.

Lee (87), var Singapores første statsminister. Han har nå tittelen «ministermentor», og er fremdeles en svært innflytelsesrik skikkelse i lokal politikk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden