Ambassadør ertet Norge

USAs tidligere ambassadør til Norge, Benson K. Whitney, hadde mye vondt å melde om sitt tjenestested. Foto: Morten Holm / SCANPIX
USAs tidligere ambassadør til Norge, Benson K. Whitney, hadde mye vondt å melde om sitt tjenestested. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere USA-ambassadør til Norge, Benson K. Whitney, hadde mye negativt å peke på i sine rapporter hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG har fått tilgang til dokumenter lekket av «varslernettstedet» WikiLeaks, der det går frem at den tidligere ambassadøren var kritisk til mye og mangt i Norge.


«Nordmenn tror oppriktig at det er noe arvelig godt ved det å være norsk, og at Norge har en spesiell rolle når det gjelder å fremme fred i verden», skrev han i et notat fra 10. juni 2009, ti dager før han avsluttet sin ambassadørgjerning.

I mars 2007 noterte ambassadøren at Norges oljepenger medfører en «avhengighetskultur som avspeiles i en lavere arbeidsmoral».

Han mente også at nordmenn har problemer med å takle kritikk.

Som det kom frem også i gårsdagens avsløringer fra Aftenposten hadde ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre noen høy stjerne hos den avtroppede amerikanske ambassadøren.

«(…) Støre personifiserer på mange måter den norske fremragendeheten, men han er på ingen måte unik», skriver Whitney.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han betoner at Støre, i motsetning til mange EU-ledere, ble sittende i salen da Irans president Mahmoud Ahmadinejad talte ved en FN-konferanse i Genève i april 2009.

Norge er en «løs kanon» som ofte går sine egne veier i internasjonale spørsmål, skrev Whitney i et av sine notater.

Han mener norske reaksjoner på kritikken mot hvalfangst er et eksempel på at nordmenn er «svært dårlige til å takle at noen utfordrer deres ’godhet’».

Noe godt har ambassadøren likevel å melde:

I januar 2006 skriver han ifølge Aftenposten.no at Fremskrittspartiet er amerikanernes «beste venn i Norge».

«Våre forsøk, gjennom flere år, på å dyrke nær kontakt, har gitt valuta for pengene», skriver Whitney ifølge dokumenter Aftenposten har fått tilgang til.

Den tidligere ambassadøren mener Frp har verdsatt det at amerikanske diplomater har tatt partiet på alvor «når ingen andre gjorde det.»

«At de norske sentrum-høyre-partiene kommer sammen, bør sees på som en god ting, i det lange løp, for utviklingen av amerikanske interesser i Norge» skriver han videre, ifølge Aftenposten.

Mer om den amerikanske ertingen kan du lese her: Slik tenker ambassaden om våre folk