– Lever godt med USA-lekkasjene
Den rødgrønne regjeringen lever godt med innholdet i de lekkede dokumentene fra WikiLeaks. SV betegner skepsisen fra USAs ambassade som en fjær i hatten.
– Det skjedde en endring i norsk utenrikspolitikk i 2005 som åpenbart overrasket Bush-administrasjonen. Politikken ble mer aktiv og selvstendig med SV i regjering, noe dokumentene også synliggjør, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell til NTB.
Blant punktene den amerikanske ambassaden fant å kritisere i korrespondansen med Washington, er de etiske retningslinjene for Oljefondet, tilbaketrekkingen fra Irak, motstanden mot rakettskjoldet, initiativet for å forby klasevåpen og dialogen med Hamas.
– Vi gråter ikke akkurat over denne kritikken, især ikke når den kommer fra dem som tok i bruk torturmetoder i etterkant av Irak-krigen, sier Solhjell.
Les også: - Som å svekke bånd til allierte
Les også: Støre oppringt av USAs ambassadør
Ringte Støre
USAs ambassadør Barry White tok tirsdag kontakt med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å diskutere de lekkede dokumentene fra WikiLeaks.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Den amerikanske ambassadøren ringte meg og sa at «jeg føler det er en selektiv rapportering» i avisene i forbindelse med det som er skjedd i hans tid, sier Støre til NTB.
Han mener WikiLeaks-meldingene reflekterer politiske uenigheter mellom Norge og USA, men underkjenner alle områdene hvor landene har stått sammen i årevis.
– Norge har et vennskapelig forhold til USA. Det hadde vi under president Bush, og vi har det under Obama, sier Støre.
Han mener meldingene bekrefter at amerikanerne opplevde et linjeskifte i 2005, et skifte han beskriver som reelt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Den regjeringen jeg er utenriksminister i, var tydeligere på kritiske punkter som Irak, Guantanamo, rakettskjold, klasevåpen og klima. Det ville vært overraskende om ikke det kom fram i rapportene, sier utenriksministeren.
Med ro
– Hva ambassaden i Oslo mener, er én ting. Noe helt annet er politikken som kommer ut av Washington. Og der passer Norge godt inn, sier NUPI-forsker Iver B. Neumann til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi kan utføre nisjeoppgaver i verdenspolitikken som USA selv ikke kan gjøre på grunn av sin størrelse og posisjon, forklarer han.
Les også: - Følte meg skitten
Neumann tar kritikken fra Bushs sendemann Benson K. Whitney med knusende ro.
– Rapportene kunne neppe vært mindre oppsiktsvekkende, sier han.
Aftenposten kunne tirsdag viderebringe innholdet i de lekkede dokumentene fra WikiLeaks. Personkarakteristikker av ledende norske politikere er deler av budskapet ambassaden sendte hjem.
«Ikke en sterk ideolog eller leder», heter det om statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Heller ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre beskrives i flatterende ordelag, han «tror han er moralsk overlegen og smartere enn de fleste.»
– Enkeltsetninger
Skepsisen til Norge begrenser seg ikke til den forrige amerikanske ambassadørens stab. Også den nye ambassadøren, Barry White, har rapportert kritisk.
Artikkelen fortsetter under annonsenI forkant av president Barack Obamas besøk til Oslo for å motta fredsprisen i fjor, skrev White at Norge har utspilt sin rolle i Midtøsten. Norge spilte en «stadig mindre, ofte uavhengig og til tider uhjelpsom rolle» i det konfliktfylte området, ifølge ambassadøren.
Artikkelen fortsetter under annonsenTalsmann Tim Moore for USAs ambassade i Oslo sier de norsk-amerikanske forbindelsene ikke kan reduseres til enkeltsetninger tatt ut av sammenhengen.
– Vi forventer at vårt meget gode og nære forhold vil fortsette å styrkes i fremtiden, sier han.
Mens Bush-administrasjonens folk i Oslo hadde et anstrengt forhold til de rødgrønne, var synet på Fremskrittspartiet desto mer positivt.
Den amerikanske ambassaden opplevde gode resultater av å dyrke kontakt med Fremskrittspartiet, ifølge lekkede dokumenter fra WikiLeaks. I et notat fra 2006 som Aftenposten har fått tilgang til, skriver Whitney at Frp er amerikanernes beste venn i Norge.
– Våre forsøk, gjennom flere år, på å dyrke nær kontakt, har gitt valuta for pengene, heter det i WikiLeaks-dokumentet. (©NTB)