WHO: – Malariadøden kan utslettes innen 2015

Et lite barn får malariavaksine på en helseklinikk i den kenyanske kystbyen Kilifi. Ifølge WHO er sykdommen kraftig på retrett, og dersom innsatsen opprettholdes, kan sykdommen være utslettet som dødsårsak innen 2015. Foto: REUTERS / Joseph Okanga / SCANPIX.
Et lite barn får malariavaksine på en helseklinikk i den kenyanske kystbyen Kilifi. Ifølge WHO er sykdommen kraftig på retrett, og dersom innsatsen opprettholdes, kan sykdommen være utslettet som dødsårsak innen 2015. Foto: REUTERS / Joseph Okanga / SCANPIX.

Malaria er på retrett i et tempo som gjør at sykdommen kan utslettes som dødsårsak innen 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon, WHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I World Malaria Report 2010, som ble lagt fram tirsdag, slår organisasjonen fast at over 578 millioner mennesker i det sørlige Afrika nå har tilgang på impregnerte myggnett. I elleve afrikanske land har tallet på malariatilfeller falt med 50 prosent det siste tiåret, og i Marokko og Turkmenistan er sykdommen utryddet.

WHO mener den positive utviklingen skyldes en opptrapping av arbeidet mot malaria fra 2008 og fram til i dag.

– Strategien virker

– Resultatene i denne rapporten er de beste vi har sett på flere tiår. Etter så mange år med forverring og stagnasjon i malariasituasjonen er landene og utviklingsorganisasjonene på offensiven. Dagens strategi virker, sier generaldirektør Margaret Chan i WHO i en pressemelding.

Dersom utviklingen opprettholdes, kan verden være kvitt malariadødsfall innen 2015, hevder WHO i rapporten.

– Fenomenalt

Strategien for å bekjempe sykdommen er i stadig utvikling. Malariamedisin gis nå bare når sykdommen er påvist, mens det tidligere var vanlig å gi medisin selv om pasienten kun hadde feber og ingen sykdom var avdekket.

Å påvise sykdommen har blitt lettere, og det kan også gjøres ved små og fjerntliggende helsestasjoner. Og restriktiv medisinbruk forhindrer at folk blir resistente mot virkestoffene i medisinen.

– Den fenomenale utvidelsen av verktøy til å bekjempe malaria kan direkte oversettes til reddede liv, sier FNs spesialutsending for malaria, Ray Chambers, til WHOs hjemmeside.

Malaria er en febersykdom som forårsakes av mygg infisert med parasitten plasmodium. Sykdommen kan forebygges og behandles. Utdeling av myggnett er et viktig tiltak for å hindre smitte. (©NTB)

Personvernpolicy